Obavljeno 140 audita i kontrola u kompanijama s halal standardom

21.02.2022. 15:15 / Izvor: Akta.ba
halal standard

U toku 2021. godine upješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda okončalo je 19 novih kompanija. Obavljeno je 140 najavljenih i nenajavljenih audita i kontrola u kompanijama.

U toku 2021. godine upješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda okončalo je 19 novih kompanija. Obavljeno je 140 najavljenih i nenajavljenih audita i kontrola u kompanijama. Održane su  43 edukacije za interne auditore halal kvalitete – osobe zaposlene u kompanijama i koje su zadužene za primjenu zahtjeva Halal standarda u procesu proizvodnje halal proizvoda, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete koja je u 18. februara u Tuzli održala 42. redovnu sjednica Upravnog odobra Agencije. 

Sjednici su prisustvovali članovi Upravnog odbora Agencije, predstavnik Finkom doo Tuzla dr. Muhamed Alić i direktor Agencije, mr. Damir Alihodžić. Sjednicom je predsjedavao dr. Ahmed Hatunić, predsjednik Upravnog odbora Agencije.

Na sjednici je prezentiran i usvojen Izvještaj o radu Agencije za 2021. godinu. Razgovarano je o razvojnim projektima Agencije. 

halal agencija

Urađeno je 69 analiza na prisustvo svinjskih proteina, rezidua pesticida i antibiotika, salmonele, teških metala i mikotoksina u hrani. Također, 66 analiza je urađeno na prisustvo GMO-a, alkohola, svinjskih proteina i masti u hrani. Dodatno je izvršeno 20 kontrola efikasnosti čišćenja radnih površina u proizvodnim pogonima primjenom luminometra.

Agencija je produžila kontinuitet međunarodnog priznatog halal certifikacijskog tijela i uspješno okončala akreditacijske audite i registraciju kod Emirates International Accreditation Centre – EIAC, UAE i Department of Islamic Development Malaysia ili poznatije JAKIM. 

"Proteklu 2021. godinu ćemo pamtiti po značajnim jubilejima a to su 15. godina od osnivanja Agencije i dodjeljivanju prvih halal certifikata. Upravni odbor je pohvalio rad i postignute rezultate Agencije", poručili su iz Agencije.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti