Za rad u metalnom i tekstilnom sektoru obučeno 60 novih kandidata

25.02.2022. 10:15 / Izvor: Akta.ba
pkfbih press

Predstavljeni rezultati projekta "Razvoj metalnog i tekstilnog sektora kroz specijaliziranu obuku radne snage", koji je implementiran u okviru USAID WHAM projekta.

Privredna/Gospodarska komora FBiH, upriličila je jučer u Zenici konferenciju za medije u cilju predstavljanja rezultata projekta "Razvoj metalnog i tekstilnog sektora kroz specijaliziranu obuku radne snage", koji je implementiran u okviru USAID WHAM projekta.

Projekt, potpisan u augustu 2021. godine za cilj je imao stručno osposobiti i/ili dokvalifikovati radnu snagu u metalnom i tekstilnom sektoru s posebnim fokusom na nezaposlene, a naročito mlade i žene kao ranjive kategorije, s potencijalnim njihovim zapošljavanjem po završetku projekta i zadovoljavanju kriterija stručne obuke.

Aktivnosti u okviru projekta vezane za sektor metala implementirane su u Unsko-sanskom kantonu, dok aktivnosti vezane za sektor tekstila, implementirale su se u Zeničko-dobojskom kantonu. Navedene aktivnosti Privredna/Gospodarska komora FBiH implementirala je u saradnji sa Privrednom komorom USK i Privrednom komorom ZDK, u cilju dodatnog osnaživanja komorske mreže.

Predstavljanje rezultata projekta obilježeno je uz prisustvo zvanica, i to predstavnika USAID WHAM projekta, predstavnika kantonalnih privrednih komora iz Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te predstavnika privrednih subjekata koji su iskazali interes za učešćem u projektu i zapošljavanjem kandidata.

Ovom prilikom ujedno je predstavljen i promotivni video koji je prikazao ne samo sumiran tok implementacije projektnih aktivnosti, već i značaj njegove realizacije sa stanovišta polaznika, privrednih subjekata, te uloge i značaja komorske mreže.

"Implementacija projekta "Razvoj metalnog i tekstilnog sektora kroz specijaliziranu obuku radne snage", podržanog od strane USAID WHAM, po prvi put je obuhvatio dva sektora industrije – metal i tekstil, i to na dvije potpuno različite lokacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu", istaknuo je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

pkfbih rezultati

"USAID je opredijeljen da pomogne BiH da stimulira otvaranje novih radnih mjesta unapređenjem trgovinske integracije BiH sa Evropskom unijom (EU) i regionalnim tržištima kako bi se ojačala ekonomija BiH i povećala potražnja za radnom snagom i razvoj kapaciteta. BiH je dom mnogih malih i srednjih preduzeća (MSP) u nastajanju koja usvajaju međunarodne standarde i opskrbljuju kupce iz EU sa otprilike 71% bh izvoza. Bliža interakcija sa EU i regionalnim tržištima ključna je za stabilnost i rast", istaknuo je Peter Cronin, predstavnik USAID.  

Razvoj metalnog i tekstilnog sektora kroz specijaliziranu obuku radne snage, treći je po redu projekt koji je Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine implementirala u saradnji sa USAID-om. 

S ostvarenim impozantnim rezultatima prethodnih projekata, prisutnim se obratio Armin Hodžić, ističući da je po posljednjem projektu obuku prošlo 60 kandidata, a od toga je zaposleno njih 32 (53,33%), odnosno od toga 37 (61,67%) mladih, 35 (58,34%) žena, i 4 (6,67%) osoba s posebnim kategorijama.

"Osim zadovoljavanja potreba tekstilnog i metalnog sektora za kvalifikovanom snagom, projekt koji je implementirala Privredna/Gospodarska komora FBiH u okviru USAID WHAM projekata, dodatno je doprinio ekonomskom osnaživanju žena i većoj rodnoj ravnopravnosti na tržištu rada", navela je Anela Karahasan.

Privredna/Gospodarska komora FBiH iskazuje iznimno zadovoljstvo i zahvalnost USAID WHAM projektu na ukazanom povjerenju uz želje za skore nove projekte i pozitivne priče koje doprinose unapređenju poslovnog ambijenta, saopćeno je iz komore.

pkfbih zenica

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti