UPFBiH: Hitno omogućiti neometano snabdijevanje privrede strujom

27.02.2022. 10:48 / Izvor: Akta.ba
UPFBiH

Poručili su da predstavnicima zakonodavne vlasti u FBiH mora biti jasno da donošenje ovih odluka znači očuvanje desetina hiljada radnih mjesta u kompanijama.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i sindikata iz realnog sektora pozdravljaju konačni angažman Elektroprivrede BiH i Vlade Federacije BiH na donošenju odgovarajućih odluka koje bi trebale riješiti problem snabdijevanja električnom energijom privrednih društava u FBiH u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH.  

UPFBiH i sindikati iz realnog sektora pozivaju zakonodavnu vlast, odnosno, Parlament FBiH da donošenjem odgovarajućih odluka riješe postojeću situaciju sa snabdijevanjem kompanija električnom energijom u naredne dvije do tri sedmice. Nerješavanje ovog problema u narednih dvije do tri sedmice dovest će do nesagledivih posljedica za stanovništvo i privredu.

"Predstavnici zakonodavne vlasti što prije trebaju donijeti odluke kojima će se riješiti neometano snabdijevanje električnom enegijom svih potrošača. Također, ove odluke trebaju omogućiti potpisivanje ugovora o snabdijevanju električnom energijom sa svim privrednim društvima", navedeno je iz UPFBiH. 

Poručili su da predstavnicima zakonodavne vlasti u FBiH mora biti jasno da donošenje ovih odluka znači očuvanje desetina hiljada radnih mjesta u kompanijama, povećanje plaća za zaposlene, ali i nove investicije, nova radna mjesta i siguran priliv sredstava u budžetske i vandbudžetske fondove.

"UPFBiH je svo vrijeme koliko traju pregovori o cijeni električne energije za privredna društva bio i ostao posvećen pronalaženju rješenja kojim će se zaštititi građani, radna mjesta, sva privredna društva i  elektroenergetski sistem FBiH", naglasili su. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti