Qatar Airways ponovno uspostavlja letove za Sarajevo

03.03.2022. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Qatar Airways

Qatar Airways se priprema za uspostavu direktnih letova iz Dohe na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Svjetska najbolja aviokompanija ponovno uspostavlja letove 3. juna 2022. godine, omogućavajući Bosni i Hercegovini da se ponovo poveže sa svijetom

Qatar Airways se priprema za uspostavu direktnih letova iz Dohe na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Letovi za glavni grad Bosne i Hercegovine će se obavljati tri puta sedmično, nedjeljom, utorkom i petkom s letom u trajanju od samo šest sati.

Letovi na destinaciji će se obavljati Airbus-om A320 s 12 sjedišta u biznis klasi i 132 sjedišta u ekonomskoj klasi.

Ponovna uspostava letova, koji su prvobitno počeli 2017. godine, podrazumijeva da putnici sada mogu uživati u povezanosti s preko 140 destinacija u okviru opsežne globalne mreže preko najboljeg aerodroma na svijetu, Međunarodnog aerodroma Hamad, što uključuje i destinacije diljem Azije, Afrike, Sjeverne Amerike i Australije.

Nacionalni avioprijevoznik Katara orijentisan je ka Istočnoj Evropi uz ponovno uspostavljanje letova za Sarajevo, što dodatno podupire globalnu povezanost.

"Uzbuđeni smo što ponovno uspostavljamo letove za Sarajevo. Kao glavni grad Bosne i Hercegovine, isti je omiljeni ulaz u državu za poslovna i privatna putovanja diljem naše mreže. S tri leta sedmično, putnici iz Sarajeva su povezani s više od 140 destinacija, putem najsavremenijeg glavnog čvorišta u Dohi.", izjavio je Mate Hoffman, regionalni predstavnik Qatar Airways-a za Južnu Evropu.

"Na naše veliko zadovoljstvo, aviokompanija Qatar Airways uspostavlja letove iz Sarajeva za Dohu nakon prekida od dvije godine zbog pandemije korona virusa. Ova izuzetno važna aviokompanija će omogućiti građanima Katara da otkriju bogatu turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a našim sugrađanima posjetu Kataru kao i drugim udaljenim destinacijama, putujući preko jednog od najvećih glavnih čvorišta u svijetu", poručio je direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Alan Bajić.

Qatar Airways Cargo će ponovno uspostaviti uslugu prijevoza tereta putničkim zrakoplovom za Sarajevo, podupirući lokalni rast trgovine s izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, namještaja, odjeće, tekstila i automobilskih dijelova, kao i uvoza potrošačkih roba i električne opreme. Zračni prijevoznik za teret će svake sedmice omogućiti prijevoz više od 5 tona tereta u oba pravca tri puta sedmično na letovima s Airbusom A320.

Sarajevo kao multikulturalni grad osvaja turiste sa zanimljivom usporedbom prošlosti i sadašnjosti. Posjetioci mogu šetati Baščaršijom, sarajevskim bezistanom sagrađenim za vrijeme osmanske vladavine, ili posjetiti Žutu tabiju s koje je spektakularan pogled na grad. Zimi, sarajevska planinska odmarališta Bjelašnica i Jahorina omogućavaju skijanje za najbolju vrijednost za novac u Evropi.

Nekoliko puta nagrađivana aviokompanija, Qatar Airways je proglašena "Aviokompanijom godine" u sklopu World Airline Awards 2021 (Dodjela nagrada za aviokompanije na svjetskoj razini), koju provodi međunarodna organizacija za ocjenu zračnog prijevoza, Skytrax. Također je proglašena u kategoriji kao "Najbolja biznis klasa na svijetu", "Najbolji ketering u ekonomskoj klasi aviona na svijetu" kao i ‘’Najbolji avioprijevoznik na Bliskom istoku’’. Aviokompanija nastavlja da bude u samom vrhu industrije nakon što je dobila glavnu nagradu već rekordni šesti put (2011, 2012, 2015, 2017, 2019 i 2021).

Qatar Airways je također postala prva svjetska aviokompanija koja je dobila prestižnu 5. Skytrax zvjezdicu sigurnosti aviokompanije u odnosu na COVID-19 . Ovo nastavlja uspjeh Međunarodnog aerodroma Hamad kao prvog aerodroma na Bliskom istoku i Aziji kojem je dodijeljena 5. Skytrax zvjezdica sigurnosti aviokompanije u odnosu na COVID-19.

Ove nagrade jamče putnicima širom svijeta da zdravstvene i bezbjednosne mjere aviokompanije podliježu najvišim mogućim standardima profesionalne i neovisne kontrole i ocjenjivanja.

Posjetite qatarairways.com/safety u vezi informacija o svim mjerama koje se primjenjuju u avionu i na Međunarodnom aerodromu Hamad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti