Vlada RS izdvaja 15 miliona KM za nabavku pšenice, ulja, šećera

04.03.2022. 08:06 / Izvor: Nezavisne novine
Vlada RS

Da je ova mjera Vlade RS trebalo da se desi ranije da bi se pomoglo građanima i da se zaustavi rast cijena, smatraju iz udruženja za zaštitu potrošača u RS.

Iako će Vlada Republike Srpske interventno nabaviti određenu količinu osnovnih životnih namirnica, za šta će biti izdvojeno oko 15 miliona KM, iz udruženja za zaštitu potrošača ističu da je ova mjera zakasnila te da je ovo neki vid "gašenja požara".

Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS, kazala je da je tržište stabilno, da su i sve lokalne zajednice snabdjevene robom široke potrošnje, ali da Vlada RS želi da bude spremna za sve eventualne situacije u kojima se RS može naći.

"Ipak, gledajući šta se dešava oko nas, odlučili smo da nabavimo određene količine merkantilne pšenice, ulja, šećera, riže, soli, konzervi hrane, mesnih prerađevina i slično, te naftu i naftne derivate", navela je Gašićeva i istakla da se radi o prvom koraku, odnosno o direktnoj nabavci.

"Razgovarali smo sa trgovcima i proizvođačima i možemo reći da nema nestabilnosti na tržištu u smislu bilo kakve nestašice, niti ima naznaka da će biti nestašica. Ipak, odlučili smo da nabavimo određene količine osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata", pojasnila je Gašićeva i dodala da su cijene porasle svuda i da se to dešava u svim prodavnicama.

Kako je rekla, još je na snazi ograničenje marži na naftu i naftne derivate i istakla je da ne bi bilo dobro dodatno ograničenje, jer bi moglo doći do vještačkih nestašica.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da ova mjera ne treba da plaši građane, jer je samo cilj da RS bude spremna za eventualne prekide u lancima snabdijevanja.

"Trenutno u 16 silosa u S imamo više od 15.000 tona pšenice, što je dovoljno za dva i po mjeseca ako u RS ne bi ušlo nijedno zrno pšenice", rekao je Pašalić.

Dodao je da zasad ima svega dovoljno, ali da se, kako kaže, ne zna šta će biti za mjesec dana ako sukobi u Ukrajini potraju.

"Podsjećam da Rusija i Ukrajina proizvedu oko 30 posto svjetske pšenice", istakao je Pašalić.

Da je ova mjera Vlade RS trebalo da se desi ranije da bi se pomoglo građanima i da se zaustavi rast cijena, smatraju iz udruženja za zaštitu potrošača u RS.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, ističe za "Nezavisne novine" da su ove mjere morale biti drastično drugačije i da su morale da se dese znatno ranije.

"Mora se zaustaviti rast cijena, barem određenog broja artikla, te je ovo sada, čini mi se, pomalo gašenje požara", kaže Marićeva i ističe da je skoro svakodnevni rast cijene ugrozio mnoge porodice.

Kako je rekla, što se tiče nestašice određene vrste robe, primjetno je da se nekim marketima ne mogu na policama naći osnovne životne namirnice.

"Ljudi se mnogo plaše svih dešavanja, prvenstveno zbog poskupljena, a zatim i dešavanjima sa Ukrajinom i Rusijom, tako da nije ni čudno što kupuju i prave zalihe osnovnih životnih namirnica", pojasnila je Marićeva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti