Obustavljen pohod ruskog trgovačkog lanca MERE u BiH

18.03.2022. 11:40 / Izvor: Akta.ba
MERE

Trgovački lanac MERE najavljivan je kao konkurencija svima i nikome, no još uvijek nije sigurno da li će i kada biti otvoren.

Globalni finansijski uticaj rata u Ukrajini značajno se odražava na poslovanje domaćih i evropskih kompanija. 

Brojne svjetske kompanije našle su se u problemu zbog zapadnih sankcija Rusiji uvedenih nakon agresije na Ukrajinu. Kompanije su suočene s ozbiljnim izazovima i većina ih se nalazi u problemu jer nemaju jasne smjernice na koji način da nastave svoje poslovanje.

Jedna od ruskih kompanija koja je planirala pohod u BiH, završila proces registracije i najavljivala skori početak rada je trgovački lanac Mere. Najavljivan je kao konkurencija svima i nikome, no još uvijek nije sigurno da li će i kada biti otvoren.

"Zbog aktuelne situacije mi ne možemo dati nikakvu preciznu informaciju u vezi planova trgovačkog lanca "MERE". Čim se situacija počne odvijati na način koji odgovara poslovnom svijetu, rado ćemo dati sve informacije kada je u pitanju trgovački lanac "Mere", poručili su iz kompanije "Express Consulting" koja je izvršila proces registracije ovog trgovačkog lanca u BiH pod nazivom "Eksperttorg​".

Kako je ranije najavljeno, ruski trgovački lanac "Mere" trebao je otvoriti prvu trgovinu u januaru 2022. godine u sarajevskom naselju Ilidža. Potom je planirano i širenje prodajne mreže, te su registrovane podružnice u Prijedoru, Bijeljini, Doboju i Istočnom Sarajevu. 

Inače, nije slučajno da su sve podružnice reigistrovane u Republici Srpskoj budući da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio da taj bh. entitet nije spreman da uvodi ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji, iako se Bosna i Hercegovina priključila Evropskoj uniji u sankcionisanju vlasti u Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

mere

 

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je trenutna situacija neizvjesna za sve koji posluju sa Ruskom Federacijom.

"Situacija je trenutno toliko uzburkana da nije moguće donositi bilo kakve odluke dok se situacija u Ukrajini ne završiTreba dodatno vrijeme jer nije jasno da li će se to završiti u kratkom roku. Ako se ne završi u razumnom roku, onda je sasvim sigurno upitan dolazak ovog lanca na tržište Bosne i Hercegovine, jer u cijeloj priči je važno šta ćemo mi kao Bosna i Hercegovina sa svojom privredom i poslovnim aranžmanima koje smo imali i da li će se isplatiti dolaziti u siromašnu zemlju", kazao je on za portal Akta.ba. 

Osvrnuo se i na bh. kompanije koje su u poslovale s Rusijom i Ukrajinom, a imaju probleme s naplatom potraživanja i nastavkom poslovnih angažmana. 

"Ja sam živio u Srbiji u vrijeme kad je ona doživjela sankcije i nalazili smo razne načine i mehanizme kako da biznis funkcioniše i da ne bude zaustavljen. Suština cijele priče je da za sve ima rješenje", poručio je Pavlović.

S.B.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti