Saznajemo datum: Sve je spremno za otvaranje prve MERE prodavnice u BiH

15.05.2022. 15:39 / Izvor: Akta.ba

Svečano otvaranje prve MERE prodavnice u BiH je u srijedu 18.05.2022. godine, saznaje Akta.ba.

Pripreme za otvaranje prve MERE prodavnice u BiH su završene, a svečano otvaranje je u srijedu 18. maja 2022. godine, saznaje Akta.ba. 

Lokacija prvog objekta je u Istočnom Sarajevu, na adresi Slavka Leovca br. 4.

"U objektu je sve spremno. Instalirane su kase, roba dovezena i izložena. Potpisali smo ugovore o radu sa 48 radnika i s ponosom ističemo da su svi državljani BiH. Zaposlili smo ljude koji su bili prijavljeni na biroima za zapošljavanje. Također, reklame i putokazi su postavljeni - jednom rječju sve je spremno", potvrdio je ekskluzivno za portal Akta.ba Kemal Muratović, direktor firme Express Consulting d.o.o., koja vodi sve poslove oko početka rada trgovačkog lanca MERE u BiH.

Istovremeno pripremaju otvaranje objekata u Doboju u Prijedoru. U toku je priprema robe i prolazak radnika, potpisuju se ugovori o radu u kojima ima brojnih prednosti i pogodnosti. 

"Otvaranje sljedećih objekata predviđeno je početkom juna 2022. u Doboju i Prijedoru u kojima se roba već uveliko izlaže, instaliraju se kase itd.", navodi Muratović.

Napominje da će otvaranje ovog trgovačkog lanca donijeti brojne benefite radnicima, građanima, ali i državi, 

"Prije svega, plate radnicima su puno bolje i veće od prosječnih plata u cijeloj BiH. Zatim, otvaranje ovih prodavnica je velika šansa za bh. ekonomiju, jer se usporedbe radi, radi o trgovačkom lancu koji ima promet od 5,5 milijardi KM, što je godišnji budžet Federacije BiH. Država će zarađivati milionske sume novca na osnovu poreza i ostalih nameta. Prednost je i potpisivanje ugovora sa domaćim bh. kompanijama koje će prodavati svoje proizvode u ovom trgovačkom lancu. Ipak, najbitnije od svega je, imajući u vidu veliki porast troškova života, u MERE-u će cijene biti niže za 20 posto u odnosu na najjeftinijeg konkurenta u BiH", naglašava direktor Express Consultinga.

 

kemal muratović

Kemal Muratović

Muratović dodaje da je su rokovi otvaranja pomjereni i da je sve potrajalo malo duže zbog birokratije, usporenog izdavanja dozvola, te cjelokupne situacije u svijetu.

 "Uložili smo jako puno truda da u ovim uslovima ispoštujemo sva očekivanja investitora. Najbitnije od svega je da je sve aktuelno i da ništa nije propalo. Ne orjentišemo se na političku situaciju i za nas je jako da je Express Consulting odradio sve vezano za registaciju, zapošljavanja i osnivanje rezervnog fonda za cijelu Bosnu i Hercegovinu", ističe on.

Kada je u pitanju plan za Federaciju, Muratović ističe da sve ostaje kako je ranije najavljeno. 

"Ostaje sve nepromijenjeno. Dakle, u planu je otvaranje trgovina u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Brčko Distriktu. Orijentisani smo na gradove preko 50.000  stanovnika i trenutno smo u potrazi za poslovnim prostorima sa jasnim potrebama i uslovima najma od 10 godina, uz mogućnost produženja", navodi Muratović. 

Govoreći o očekivanjima, kaže da su i više neko velika. Uzimajući u obzir da je godišnji promet jedne prodavnice u Srbiji tri miliona eura, a ukupno ih je 30, iste rezultate očekuju i od prodavnica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Podsjetimo, ruski trgovački lanac MERE u Bosni i Hercegovini posluje pod nazivom Eksperttorg d.o.o. Sarajevo i za sada ima četiri registrovane podružnice.

U evropskim zemljama posluju pod brendom MERE, dok u Rusiji rade pod imenom "Svetofor". 

Niska cijena osnovna je strategija ruskog trgovačkog lanca MERE.

mere

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti