Sarajevo dobilo prvi taxi servis za prijevoz osoba s invaliditetom

09.03.2022. 12:35 / Izvor: Fena
taxi servis

Promocija specijalnih vozila namijenjenih za prijevoz osoba s invaliditetom i početak poslovanja prvog taxi servisa ovog tipa u Kantonu Sarajevo.

Promocija specijalnih vozila namijenjenih za prijevoz osoba s invaliditetom i početak poslovanja prvog taxi servisa ovog tipa u Kantonu Sarajevo, ozvaničeni su danas na manifestaciji koju je organizovalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz saradnju s Udruženjem za zaštitu prava "Taxi 8".

Kako je kazao dopremijer Federacije BiH i ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, osobe s invaliditetom u KS koje za kretanje koriste kolica, prvi put nakon dugo vremena imat će na raspolaganju taxi servis.

"Puna sloboda kretanja je jedna od osnovnih sloboda i prava svih građana i nam omogućava da izrazimo svoje potencijale i damo doprinos razvoju društva. Neosporno je da naši građani moraju imati jednak tretman. To nije pitanje socijalne politike, već osnovnih ljudskih prava koje je društvo dužno da garantuje i obezbijedi", kazao je Drljača.

drljača

Navodi da društvo u kojem živimo još ne pruža iste mnogućnosti osobama s invaliditetom koje se svakodnevno suočavaju sa životnim poteškoćama, često još od rane mladosti i tokom cijelog života.

"To je porazna činjenica i nešto što moramo mijenjati svi zajedno, kolektivno kao društvo. Podaci govore da 20 posto naših sugrađana imaju određeni invaliditet, a mnogi od njih koriste ortopedska pomagala. Sama incijativa i obezbjeđivanje ovih vozila, vid je podrške kako bismo tim osobama olakšali obavljanje osnovnih aktivnosti", dodao je ministar.

Direktor Zavoda "Pazarić" Samir Suljagić, rekao je da štićenici ove ustanove imaju potrebu za vozilima ovakvog tipa.

"Ovo je tek početak rješavanja problema osoba s invaliditetom i podizanje standarda njihovog života. Naša ustanova nije uspjela obezbijediti vozilo za prijevoz štićenika, a sada ćemo imati na raspolaganju ova taxi vozila, što našim štićenicima mnogo znači", rekao je Suljagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti