Ženska mentorska mreža: Prilika za napredak i nove poglede

14.03.2022. 09:28 / Izvor: Agencija Anadolija
Ženska mentorska mreža

Projekat se sastoji od obuke i mentorskog programa s ciljem sticanja poduzetničkih i liderskih vještina i kompetencija, te razvoja drugih vještina i kompetencija koje olakšavaju napredak u karijeri.

Projekat se sastoji od obuke i mentorskog programa s ciljem sticanja poduzetničkih i liderskih vještina i kompetencija, te razvoja drugih vještina i kompetencija koje olakšavaju napredak u karijeri.

Pozitivan primjer uspješnog mentorisanja su Mostarke Maja Sušac – izvršna direktorica Croatia osiguranja i Arna Kurt – zaposlenica u Pravnom odjelu Aluminija.

Mentorisanje je u ovom slučaju preraslo u prijateljstvo, a prema riječima mentorine, itekako je imalo efekta i doprinijelo je napretku i usavršavanju.

Inače, Ženska mentorska mreža nastala je na ideju direktorice Addiko banke Sanele Pašić i direktorice kompanije Deloitte BH Sabine Softić.

"Ženska mentorska mreža je projekat koji povezuje uspješne žene koje su se izgradile u nekom dijelu svoje karijere i mlade žene i djevojke koje su na počecima karijera. Ja sam se prijavila jer je to za mene bilo novo iskustvo. Nikad ranije nisam imala priliku učestvovati u nečemu sličnom. Naravno, tu i tamo ste, u svom poslu mentor svojim podređenima. Ovaj projekat mi je ipak bio prva prilika u životu da budem mentor mladoj djevojci, koja nije moje struke. To mi je bio izazov i to je za mene bilo nešto novo. Prilika i da nešto naučim, ali i da osvježim ideje i poglede. U kontaktu sa mladima dobijete novu perspektivu iz koje možete sagledati probleme sa kojim se susrećete. Samo iskustvo je za mene je preraslo u prijateljstvo koje će se nastaviti i nije se zaustavilo sa mentorskom mrežom", opisala je u razgovoru za AA Maja Sušac.

Proces mentorisanja bio je zanimljiv i dinamičan i imao je samo jedan cilj – pomoći mentorini da lakše prevaziđe sve probleme sa kojim se suočavala na svom radnom mjestu.

"Mentorisanje je bilo zamišljeno na način da imamo seanse – jedan na jedan, s tim da je mentorina istovremeno prolazila svoje edukacije koje su uglavnom bile online, čak jednom i uživo. Definisali smo ciljeve i slabosti u toku mentoriranja. Radili smo i nastojali ih prevazići. Isticali smo slabosti sa kojim se mentorina svakodnevno susreće u radu. Bavile smo se načinom na koji izbjeći mikromenadžment i njegove zamke. Sagledavale smo i kako delegirati zadatke. Fokus smo stavili na važnost komunikacije, koja na kraju uvijek poluči ispunjenje određenih zadataka. Od svojih iskustava koja sam joj nastojala prenijeti najbitnija stvar je da bez obzira koliko se činilo teškim raditi i biti u određenom okruženju, potrebno je najbolje moguće raditi svoj posao, a to će na kraju iznjedriti najbolje rezultate. Dodatno sam naglašavala važnost cjeloživotnog učenja, koje je danas imperativ. Stvarno se isplati ulagati u učenje. To na kraju uvijek poluči odlične rezultate. Također je bilo bitno da se nikada ne boji okružiti ljudima koji su pametniji od nje, jer samo tako čitav tim može napraviti odličan rezultat. Kroz svoju karijeru sam nastojala graditi vjerodostojnost i kredibilitet i to sam uvijek nastojala prenijeti svojoj mentorini", opisala je Sušac.

Dragocijeno je i to što je iz nekog drugog ugla mogla pogledati na mlade u Bosni i Hercegovini i način na koji oni razmišljaju i žive danas.

"Nove generacije su fleksibilnije i sklonije promjenama. Dostupni su im tokovi informacija, što mi stariji nismo imali. Oni su spremniji na promjene. Nisu poput drveta vezani za određeno radno mjesto ili za određeno zanimanje. Primjetila sam i da idu u krajnost. Ili neće ništa ili su neki super likovi kao što je moja mentorina", ističe Sušac.

Poslovne žene, samo udružene u društvu kakvo je bosanskohercegovačko mogu uspjeti, smatra ona. Saradnja je zbog toga itekako važna.

"Što se tiče položaja poslovnih žena u Bosni i Hercegovini sveprisutan je trend tog dženderbalansa, kao i svuda u svijetu. Sve više žena se nalazi na rukovodećim položajima. Sam projekat mentorske mreže doprinosi i doprinio je razvoju nekog networkinga i sve većem povezivanju žena na različitim položajima", kazala je na kraju.

Arna Kurt se nije ranije susretala sa projektima poput ovog. Odluka da postane njegovim dijelom bila je pun pogodak, ističe, napominjući da je to danas ustvari prijateljstvo sa Majom, a ne poslovni odnos, kako je bilo na početku.

"Za mene kao mladu ženu na početku karijere bilo je jako bitno da upoznam mentoricu sa kojom svakodnevno mogu razgovarati o izazovima i situacijama sa kojim se susrećemo i koje je mentorica vjerovatno već prošla, te podijeliti ta iskustva. Ovo iskustvo je bilo fantastično. Tajming ovog projekta je bio super. Kroz karijeru sam se susretala sa situacijama o kojim sam jednostavno s nekim morala razgovarati, a ko će me razumijeti. Neko ko će mi dati savjet, ko će mi reći da se ne trebam sekirati i da je sve rješivo. Ko će mi reći kako da se nosim s ljudima. Dosta smo radili na mikromenadžiranju. Na početku, kada sam se upoznala sa mentoricom, otkrili smo koje su moje slabosti, odnosno koja su to područja koja bih trebala poboljšati i na čemu bismo trebali raditi kroz ta tri mjeseca koliko bi trajao projekat. Moram naglasiti da je ovaj projekat nekako bio samo početak mog odnosa koji imam sa mentoricom. Omogućen je taj početni dio, ali smo mentorisanje i druženje nastavili i poslije toga", kaže Arna Kurt.

Mentorstvo Maje Sušac od velike je važnosti za Arnu.

"Puno mi je pomoglo. Imala sam par situacija u kojima mi je neko trebao da s njim razgovaram. To je bilo savršeno. Sa mentoricom sam mogla podijeliti iskustvo, kako sam se osjećala u kojem trenutku, šta učiniti i koji je pravi korak, kako pristupiti određenoj situaciji, kako rasporediti zadatke... Sve su to za nekoga sitnice, ali u poslovnom svijetu to je nešto na čemu se treba dosta raditi. Savjet moje mentorice mi je puno značio. Ovaj projekat je bio početak odnosa. Ali mi danas imamo odnos da se svakodnevno čujemo. I to će mi zasigurno pomoći", kaže Kurt.

Ni Arna nije zadovoljna položajem poslovnih žena u bosanskohercegovačkom društvu.

"Ne bih rekla da je najbolji u našoj državi. Projekat Ženska mentorska mreža će pomoći mladim ženama da vide koliko je uspješnih žena u BiH i da toga nismo ni svjesni. Ovaj projekat će doprinijeti osnaživanju tog statusa", dodala je na kraju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti