Nakon pada, stranica Zavoda za zapošljavanje opet aktivna

14.03.2022. 11:09 / Izvor: Akta.ba
zapošljavanje

Stranica Federalnog zavoda za zapošljavanje ponovo je pala prilikom prijava za "programe pomoći u zapošljavanju i samozapošljavanju", koje je pomenuti zavod otvorio jutros za sve zainteresovane građane.

Stranica Federalnog zavoda za zapošljavanje jutro je ponovo pala prilikom prijava za "programe pomoći u zapošljavanju i samozapošljavanju", koje je pomenuti zavod otvorio za sve zainteresovane građane.

Iz Federalnog zavoda tvrde da se radilo o preopterećenju stranice, i da je to jedan od razloga zbog čega je došlo do pada. 

"Obavještavamo korisnike da je jutros po otvaranju Javnog poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2022 zbog tehničkih razloga (usljed iznimno velikog broja prijava) dolazilo do zastoja u radu web portala Zavoda. Javni poziv je i dalje otvoren u skladu sa najavom", napisali su. 

Sistem je pao već u 8h, dakle tek što je otvoren, nije bilo moguće prijaviti se.

ZAPOSLJAVANJE

Važno je naglasiti da ovo nije prvi put da stranica ne radi u trenutku kada se otvore prijave za programe pomoći u zapošljavanju i samozapošljavanju, dešavalo se i prošlih godina, a 2017. godine je konkurs bio otvoren svega nekoliko minuta. 

"Pokušavao sam tri godine da se prijavim i svake godine isti problem. Na kraju sam odustao od toga. Ne znam samo ko dobije te podsticaje? Zašto ne naprave termin da pismeno predajemo zahtjeve za sufinansiranje kada ovako ne ide već par godina. Ako treba doći ću u Sarajevo i stajati 3 dana u redu dok ne predam, a ne ovako da nas varaju kao malu djecu”, kazao je jedan građanin.


Građani su ogorčeni, i s obzirom da se svake godine dešava ista situacija sumnjaju da je riječ o "namjernom" padu stranice. 

"Ne može se proći zato što 90% iznosa u startu odvoje za 2-3 milionera, ostalih 10% ostaje za stotine malih privrednika. Bitno je da oni koji obrću milione budu potpomognuti još novcem iz budžeta. U projektu prije dvije godine "Tražim poslodavca" prošao pozitivno proceduru na lokalnom nivou, ali nisam prošao na konačnoj listi u Sarajevu uz obrazloženje "nema sredstava, otišla za XY firmu", napisao je čitatelj. 

Da podsjetimo, ove godine su osigurana sredstva u iznosu od 61 milion KM, a kojim se planira obuhvatiti  11.500 nezaposlenih osoba u FBiH. Riječ je o "Programu sufinansiranja zapošljavanja 2022" koji je namijenjen poslodavcima, te "Programu samozapošljavanja Start Up 2022" na koji apliciraju fizička lica tj. nezaposlene  osobe. 


E.S. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti