Pomjeren javni poziv za nezaposlene osobe za učešće u programu samozapošljavanja

15.03.2022. 08:43 / Izvor: Akta.ba
javni poziv

Javni poziv za "Program samozapošljavanja Start Up 2022", namijenjen nezaposlenim (fizičkim osobama), pomjeren je za 23., 24. i 25.3.2022. godine.

Javni poziv za "Program samozapošljavanja Start Up 2022", namijenjen nezaposlenim (fizičkim osobama), pomjeren je za 23., 24. i 25.3.2022. godine.

"
Federalni zavod za zapošljavanje obavještava nezaposlene osobe koje su namjeravale aplicirati na Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2022 da se isti prolongira te da će biti otvoren 23., 24. i 25.3.2022. godine u periodu od 8 do 16 sati. Link za prijavu bit će dostupan na web portalu Zavoda", saopšteno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje. 

Da podsjetimo, jučer je otvoren poziv za "Program sufinansiranja zapošljavanja za 2022. godinu" za poslodavce, i bit će otvoren do 16.3.2022. godine. 

S obzirom da je sa otvaranjem poziva došlo do pada stranice i da mnogi građani nisu mogli da apliciraju, odlučeno je da se drugi javni poziv prolongira kako ne bi došlo do preopterećenja stranice. 

 

"Bez obzira na odgovarajuću informatičku kapacitiranost Zavoda, problem "zagušenja", rada portala, temeljno, nastaje zbog ogromnog interesa korisnika naših mjera i ograničenih sredstava koja su na raspolaganju za mjere aktivne politike zapošljavanje", pojasnili su nam iz Zavoda. 

Kazali su da interes korisnika prevazilazi finansijske mogućnosti Zavoda, te je to glavni razlog otežane realizacije cijelog procesa.

"Kao posljedica toga svi korisnici pokušavaju pristupiti formi aplikacije u relativno kratkom vremenskom periodu, dakle u prvih 20-ak minuta trajanja poziva, a dobar dio njih u tom periodu kontinuirano pristupa sa više uređaja, kako računarskih jedinica tako i mobilnih aparata, što dodatno opterećuje sistem i dovodi do povremenih zastoja u funkcioniranju sistema. Kako bi ubuduće izbjegli slične situacije, Zavod je odlučio da za sedam dana prolongira otvaranje Javnog poziva za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanje Start up 2022, te da isti bude realiziran 23., 24. i 25.3.2022. godine na način da se otvara parcijalno po kantonima, čime bi informacioni sistem bio znatno rasterećeniji i efikasniji", objasnili su. 

Oni su također rekli da je jučer od 8h do 11:30h na javni poziv apliciralo 3.200 poslovnih subjekata, i da niti u jednoj minuti trajanja aktivnosti nije došlo do potpunog prekida rada web portala.

"Dolazilo je povremeno do tehničkih poteškoća usljed "zagušenja" informacionog sistema zbog iznimno velikog broja korisnika koji su u isto vrijeme pristupili postupku apliciranja putem web portala Zavoda", naglašeno je. 


E.S. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti