Zenica i Tuzla unapređuju saradnju ministarstava i privrednih komora

15.03.2022. 10:00 / Izvor: Akta.ba
Zenica i Tuzla unapređuju saradnju ministarstava i privrednih komora

Kantonalnu privrednu komoru Tuzla posjetila je Azra Sinanović ministrica Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona sa saradnicima.

Kantonalnu privrednu komoru Tuzla posjetila je Azra Sinanović ministrica Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona sa saradnicima.

Sastanku je prisustvovao Nurdin Muhamedbegović pomoćnik ministra za rad i zapošljavanja, pravnih općih i ekonomskih poslova u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona. Povod za ovaj sastanak bili su razgovori o načinima nastavka i mogućnostima unaprjeđenja saradnje resornih kantonalnih ministarstava i kantonalnih privrednih komora Zenica i Tuzla.

Bila je ovo prilika da se podijele iskustva vezana za ranije realizovane projekte, da se predstave aktivnosti i dosadašnji rezultati ministarstava, te da se otvore mogućnosti kvalitetnijoj saradnji Ministarstva te cjelokupne Vlade Tuzlanskog kantona za Kantonalnom privednom komorom Tuzla.

"Zahvaljujemo se predstavnicima ministarstava na posjeti Komori. Raduje da nastavljamo saradnju sa Zeničko-Dobojskim kantonom, Komorom i resornim ministarstvom, i nakon izuzetno uspješne saradnje na projeku "Helvetas". Sagledali smo njihova iskustva, načine rada i smatramo da nam trebaju ovakvi sastanci kako bi zajednički podijelili iskustva, došli do novih ideja i načina rješavanja onih problema na kojima treba da se radi u Tuzlanskom kantonu kada je u pitanju osposobljavanje i zapošljavanje radne snage. Nadamo se da će u ovoj godini saradnja biti podignuta na viši nivo i da ćemo naći naći da i u Tuzlanskom kantonu slijedimo primjer dobre prakse u oblasti zapošljavanja, ostvarenog u saradnji Ministarstva i Privrednom komorom u Zeničko-Dobojskom kantonu", izjavio je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

zenica

"Drago nam je da smo u Tuzli i da imamo priliku prenijeti naša iskustva i znanja iz saradnje sa našim partnerima u realizaciji nekoliko projekata na području našeg kantona. Razgovarali smo i o projektima koje planiramo realizovati u toku tekuće godine. Sa Privrednom komorom imamo izuzetno dobru saradnju, partnerski odnos, Vlada je potpisala Memorandum o saradnji sa Privrednom komorom na projektima koje provodi na području Zeničko-Dobojskog kantona. Privredna komora je partner svih ministarstava u našoj Vladi a ne samo ovog Ministarstva a mi smo prepoznali njihov značaj kada je u pitanju realizacija projekata iz oblasti zapošljavanju mladih i njihovom ostanku u našem kantonu. To nam je motiv da i u ovoj i narednim godinama poduzimamo zajedničke projekte. Također, otovoreni smo za saradnju i sa resornim ministarstvom iz Tuzlanskog kantona i kantonalnom privrednom komorom Tuzla, na zajedničkim projektima, sa zajedničkim idejama i naporima za stvaranje pozitivnog okruženja u Bosni i Hercegovini", izjavila je Azra Sinanović ministrica Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona.

Za očekivati je da će sastanak u Komori, razmjena iskustava i ideja, biti od korisiti i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

"Razgovarali smo o problemima sa kojima se susreću svi kantoni. Aktuelan je problem zapošljavanja, povećanje broja zaposlenih, zadržavanje mladih kadrova u našoj zemlji.
Svi to radimo i sa ovim problemima se nosimo na različite načine, onako kako je bilo moguće i kako se smatralo da je dobro i da može polučiti određene rezultate. Dobili smo nova saznanja, ideje, čuli iskustva i za pokušat ćemo napraviti korake kako bi sve to primjenili i na našem području
", izjavio je Nurdin Muhamedbegović pomoćnik ministra za rad i zapošljavanja, pravnih općih i ekonomskih poslova u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Dogovoreno je da se o svemu razgovaranom na sastanku u Tuzli, izvijeste resorni ministar, premijer i Vlada Tuzlanskog kantona, da se organizuje novi sastanak u Zenici, u resornom ministarstvu pri Vladi Zeničko-Dobojskog kantona. Za očekivati je u narednom periodu jačanje saradnje, aktivnosti na više zajedničkih projekata, rezultate i uspjeh kao što je ponudila saradnja na projektu "Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih" u čijoj realizaciji su učestvovali Privredna komora Kantona Sarajevo, Privredna komora Zeničko – dobojskog kantona, Kantonalna privredna komora Tuzla, a kojeg su finansijski podržali Fondacija Helvetas – Moja budućnost i Federalni zavod za zapošljavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti