ELoGE program službeno pokrenut i u BiH

18.03.2022. 10:05 / Izvor: Akta.ba
eloge zavidovići

Prva ELoGE akreditirana platforma u BiH koju čine predstavnici konzorcija projekta, kontinuirano će biti na raspolaganju gradovima i općinama u procesu samoprocjene u narednim mjesecima.

U Zavidovićima je u četvrtak u okviru projekta "Jačanje lokalnog učešća i suradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini - LINK za suradnju", financiranog od strane Europske unije, održan prvi Forum za razmjenu najboljih praksi suradnje organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti.

Uz predstavnike međunarodne zajednice i donatora, Forumu su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti i OCD-a iz Berkovića, Jablanice, Kostajnice, Maglaja, Mostara, Nevesinja, Novog Grada, Prijedora, Ravnog, Trebinja, Zavidovića i Žepča, koji su zajednički identificirali konkretne izazove suradnje i iskazali spremnost za pronalaženje optimalnih rješenja za jačanje suradnje, priopćio je nositelj projekta Agencija lokalne demokratije Mostar.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Europske unije u BiH istaknuo je važnost i specifičnost procesa suradnje između organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.

"Put koji vodi ka efikasnoj lokalnoj upravi zahtijeva postojanje dugoročne vizije, fokusirane na iskrenom uvažavanju potreba građana i poslovnog sektora. Izgradnja povjerenja mora da bude prioritet. Jačanje participativnih procesa i strateški pristup su dva preduvjeta potrebna za uspješnu reformu", naglasio je Vannini. 

Središnji događaj Foruma bilo je pokretanje ELoGE programa, programa koji podržava Vijeće Europe u Bosni i Hercegovini, osmišljenog da podrži zajednice u njihovoj potrazi za poboljšanjem svoje lokalne samouprave, a koji će se provoditi u 12 gradova i općina obuhvaćenih projektom.

Cilj je provesti samoprocjene tih gradova i općina u skladu s 12 načela dobrog demokratskog upravljanja.

Prva ELoGE akreditirana platforma u BiH koju čine predstavnici konzorcija projekta, kontinuirano će biti na raspolaganju gradovima i općinama u procesu samoprocjene u narednim mjesecima.

Imajući u vidu važnost pokretanja ovakvog procesa, prisutnima se putem video linka obratila Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe u BiH koja je izrazila zadovoljstvo što vidi da lokalne organizacije poput Agencije lokalne demokratije Mostar imaju kapacitet da rade na poboljšanju kvalitete lokalne demokratije i to u godini kada BiH obilježava 20 godina od članstva u Vijeću Europe. 

"U suradnji s Centrom za ekspertizu u dobrom upravljanju Vijeća Europe, uvjerena sam da će 12 lokalnih zajednica, učesnica ovog programa, unaprijediti procese upravljanja na lokalnoj razini. Vijeće Europe će kroz novi Akcioni plan za razdoblje od 2022.-2025. godine nastaviti pružati podršku razvoju demokratije, transparentnosti u radu i uključivanju građana u procese donošenja odluka", poručila je Urumova.

Niall Sheerin, Program menadžer Stručnog centra za dobro upravljanje, Generalnog direktorata za demokratiju Vijeća Europe, koji se također obratio sudionicima ovog Foruma putem video linka, kazao je kako Vijeće Europe postoji da štiti i promiče europske standarde u ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava.

"Projekt 'LINK za suradnju' nudi vektor za promicanje 12 principa dobrog demokratskog upravljanja Vijeća Europe kroz program ELoGE. Preuzimajući obvezu primjene ELoGE Standarda, gradovi i općine u Bosni i Hercegovini su suglasne da će mjeriti svoj učinak u odnosu na svaki od 12 principa, podižući na taj način svijest i izazivajući razmišljanje o vlastitoj praksi demokratskog upravljanja", dodao je Sheerin.

Imajući u vidu nedavno iskustvo ALDA-e u pokretanju programa ELoGE u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji i važnost uspostavljanja takvog procesa u Bosni i Hercegovini, sudionicima Foruma se obratila i Antonella Valmorbida, generalna tajnica Europske asocijacije za lokalnu demokratiju (ALDA).

"Europska oznaka izvrsnosti u upravljanju ili ELoGE, program je osmišljen da podrži zajednice u njihovoj potrazi za poboljšanjem svoje lokalne samouprave, čineći je odgovornijom prema potrebama građana i dodatno omogućavajući građansko učešće. ELoGE koristi 12 principa dobrog demokratskog upravljanja kao mjerilo za postizanje ovog cilja, pomažući zainteresiranim lokalnim samoupravama u provedbi i evaluaciji", rekla je Valmorbida.

Osvrćući se na važnost participativnih procesa kao ključnog faktora razvoja i stabilnosti lokalne demokracije, ravnateljica Agencije lokalne demokracije Mostar Dženana Dedić ocijenila je "da stvaranje novog pozitivnog okruženja zasnovanog na zajedničkom interesu življenja u zajedničkom prostoru i okruženju te izgradnja povjerenja među svim akterima u lokalnoj zajednici, kreira ambijent pozitivnih trendova i napretka".

"Lokalne vlasti koje iskoriste resurse i prilike da usvoje nove alate i mehanizme dobre lokalne uprave, koja će građane imati kao partnere, stvoriti će prosperitetne lokalne zajednice", dodala je Dedić.

Hašim Mujanović, načelnik Općine Zavidovići i jedan od domaćina Foruma, istaknuo je važnost predanosti kontinuiranom unapređenju javnih usluga i postizanju učinkovitijeg i odgovornijeg upravljanja.

"Općina Zavidovići je uvijek spremna sudjelovati u projektima koji imaju za cilj promicanje dobrog upravljanja lokalne samouprave. Zajedno s organizacijama civilnog društva spremni smo jačati kapacitete lokalnih vlasti, zajednički rješavati probleme, te želimo dodatno jačati povezanost s građanima uključivanjem u proces javnih politika. Primjenjujući načela ELoGE metodologije za dobro upravljanje, uvjereni smo da će naša jedinica lokalne samouprave imati priliku ponuditi bolje javne usluge i rješenja koja će zadovoljiti potrebe svih naših građana", poručio je načelnik Zavidovića.

Spomenuti projekt ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u provođenju participativnih procesa kako bi zajednički identificirali specifične probleme zajednice i, zahvaljujući participativnom pristupu, pronašli najoptimalnija rješenja.

Agencija lokalne demokratije Mostar je nositelj projekta u suradnji s partnerima projekta: Agencijom lokalne demokratije Zavidovići, Agencijom lokalne demokratije Prijedor, Centrom za razvoj Hercegovine (CRH) iz Trebinja, ALDA – Europskom asocijacijom za lokalnu demokraciju i ALDA Skoplje kao pridruženim partnerom.

S implementacijom je počeo 1. siječnja prošle godine i trajat će do 31. prosinca 2023. godine. Vrijednost mu je preko 540.000 eura, od čega je Europska unija osigurala više od 490.000 eura bespovratnih sredstava, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti