Medicinari odlaze: Babice pred penzijom, nema ko da ih zamijeni

21.03.2022. 15:01 / Izvor: Nezavisne novine
zdravstvo

Sve veći broj zdravstvenih radnika napušta Unsko-sanski kanton i odlazi u druge zemlje, što prijeti urušavanjem zdravstvenog sistema.

Sve veći broj zdravstvenih radnika napušta Unsko-sanski kanton i odlazi u druge zemlje, što prijeti urušavanjem zdravstvenog sistema, a ovaj problem nije zaobišao ni zdravstvene ustanove u Sanskom Mostu.

"Ovo je problem prisutan na području cijelog Unsko-sanskog kantona. Mi smo nedavno računali prosjek godina naših zaposlenika i iznosi oko 55, tako da su to već ljudi u zrelim godinama i mi moramo razmišljati o tome kako privući i zaposliti mlade", kaže Sanda Čekić, direktorica Doma zdravlja u Sanskom Mostu.

U Općoj bolnici u Sanskom Mostu muku muče s istim problemima te planiraju određene programe zapošljavanja kako bi pokušali zadržati mlade medicinare.

"Prošlo je vrijeme kada su oni tražili posao, sada mi moramo napraviti iskorak kako bismo privukli mlade zdravstvene radnike. U proteklom periodu imali smo česte slučajeve da primimo radnike, a oni nas poslije nekoliko mjeseci napuste i odu u inostranstvo. Zbog toga prilikom sklapanja ugovora o radu moramo imati određene garancije da će oni ostati", kaže Mustafa Avdagić, direktor pomenute bolnice.

Prema njegovim riječima, iako u Sanskom Mostu postoji Srednja medicinska škola, najveći broj učenika koji završe školovanje pokušava pronaći angažman van granica zemlje i rijetki su oni koji se odluče na ostanak.

On kaže da je posebno kritična situacija na akušersko-porodiljskom odjelu te ustanove, gdje radi nekoliko babica koje će uskoro u penziju, a još nema ko da ih zamijeni. Glavni razlozi odlaska medicinara iz Unsko-sanskog kantona su niske plate i loši uslovi rada u ovdašnjem zdravstvu.

"Podaci iz domova zdravlja u USK govore da propadaju konkursi za prijem ljekara opšte prakse jer niko od mladih kolega neće da konkuriše, već posao traže u inostranstvu", kaže Amir Rekić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Dodaje kako je slična situacija i sa srednjim medicinskim kadrom, s obzirom na to da se u najvećem broju slučajeva oni mlađi odlučuju na odlazak u inozemstvo.

Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom proteklih nekoliko godina napustilo je preko stotinu zdravstvenih radnika, od čega četrdesetak ljekara, među kojima veliki broj specijalista.

Odliv medicinskih radnika donekle su zaustavile retstriktivne mjere usljed pandemije virusa korona, ali je potreba za ovim kadrom u zemljama Evropske unije i dalje izražena, pa se očekuje nastavak negativnih kretanja. Nažalost zdravstvo danas trpi posljedice opšteg urušavanja društvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti