Manjak finansijskih sredstava

Zdravstveni sistem u Sanskom Mostu u problemu, odlaze i osiguranici i medicinari

16.01.2023. 07:31 / Izvor: Nezavisne novine
zdravstvo

Zbog intenzivnih migracija sve je manji broj zdravstvenih osiguranika na području općine Sanski Most, zbog čega se i zdravstveni sektor suočava s nizom problema.

Zbog intenzivnih migracija sve je manji broj zdravstvenih osiguranika na području općine Sanski Most, zbog čega se i zdravstveni sektor suočava s nizom problema.

Prema riječima Sande Čekić, direktorice Doma zdravlja Sanski Most, posljednjih godina ovi problemi su veoma izraženi, s obzirom na to da zdravstvene ustanove dobijaju sredstva srazmjerno broju osiguranika, što znači da ako njihov broj opada, manje je i finansijskih sredstava.

"Prošle godine smo imali oko 22.600 osiguranih lica, što je manje u odnosu na prethodne godine, a izvjesno je kako će taj broj biti još manji jer su migracije nastavljene. Zbog toga je neophodno poraditi na izmjeni načina kako Zavod za javno zdravstvo USK finansira rad medicinskih ustanova, te uzeti u obzir broj zdravstvenih usluga koje se pružaju", smatra Čekićeva. Prema njenim riječima, dodatni problem, kada je riječ o Sanskom Mostu, jeste što stanovništvo u mlađoj životnoj dobi napušta Bosnu i Hercegovinu, te odlazi na rad u inostranstvo.

Starosna granica stanovništva koje ostaje se povećava, a veći broj starijih lica znači i povećan obim pružanja usluga.

Zbog pada broja zdravstvenih osiguranika trpe i druge medicinske ustanove u Unsko-sanskom kantonu, a u najtežoj situaciji je Opća bolnica Sanski Most.

Ova ustanova od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK ne dobija dostatna sredstva za svoj rad, a kako bi uštedjeli sredstva i omogućili opstanak bolnice, zaposleni se već godinama dobrovoljno odriču dijela ličnih dohodaka i toplih obroka.

"Zaposlenici se hrane u zajedničkoj menzi. Ovakvu situaciju smo prihvatili kao žrtvu, tako da već godinama funkcioniramo na ovaj način, sve zbog ušteda", kaže direktor bolnice Mustafa Avdagić.

Prema njegovim riječima, svih proteklih godina nisu se uspjeli izboriti za nedostajuća sredstva, a krivicu adresira na Zavod zdravstvenog osiguranja USK, iz čijeg se budžeta finansira sektor zdravstva u ovome kantonu.

"Apsurdno je da pojedini domovi zdravlja imaju veću finansijsku tranšu od nas, a mi liječimo pacijente iz dvije općine, a to su Sanski Most i Ključ, i pružamo usluge sekundarne, pa i tercijarne zdravstvene zaštite. U bezbroj navrata smo razgovarali na ovu temu i nikada nismo našli zajednički jezik", kaže Avdagić. 

Još jedan od problema kada je riječ o ovim ustanovama jeste trend odlaska mladih medicinara u inostranstvo, kao i činjenica da će jedan broj zdravstvenih radnika uskoro u penziju, što bi u perspektivi moglo predstavljati veliki problem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti