Radnici se godinama odriču dijela plate da bi bolnica opstala

27.10.2022. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
bolnica

Opća bolnica u Sanskom Mostu raspisala je javni poziv za nabavku novog CT uređaja, čija je vrijednost 800.000 maraka, potvrdio je Asmir Karabeg, član Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove.

Opća bolnica u Sanskom Mostu raspisala je javni poziv za nabavku novog CT uređaja, čija je vrijednost 800.000 maraka, potvrdio je Asmir Karabeg, član Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove.

"Naša bolnica će, u sklopu programa sanacije zdravstvenih ustanova i sredstava koja je osigurala Vlada Federacije BiH dobiti 3,5 milion maraka. Ova sredstva namijenjena su za izmirenje dugovanja, a s obzirom na to da mi nemamo nikakve dugove, sredstva ćemo uložiti u nabavku medicinskih aparata, opreme i renoviranje prostorija", kazao je Karabeg.

Inače, Vlada FBiH je u sklopu pomenutog programa osigurala ukupno 75 miliona maraka za zdravstvene ustanove u ovom entitetu.

Opća bolnica u Sanskom Mostu ne posjeduje CT aparat, pa se pacijenti koji trebaju ovu vrstu zdravstvenih usluga šalju na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Sve to poskupljuje liječenje i komplikuje situaciju, jer termine čekaju po mjesec ili više dana, a posljednjih godina često dolazi do kvarova CT aparata u Bihaću, pa su pacijenti primorani da se oslanjaju na privatne zdravstvene ustanove.

Prema riječima Mustafe Avdagića, direktora ove bolnice, nabavka pomenutog aparata imaće i značajan ekonomski efekat te poboljšati ukupan kvalitet zdravstvenih usluga.

Međutim, kada je riječ o ovoj bolnici, i dalje ostaje neriješen akutni problem koji je prati od njenog osnutka, jer se zaposlenici već duže od deset godina dobrovoljno odriču dijela ličnih dohodaka kako bi ustanova mogla opstati.

Također, ovo je jedina zdravstvena ustanova u Federaciji BiH gdje radnici ne dobijaju naknade za topli obrok i regres, a zaposlenici se hrane u zajedničkoj menzi.

Ovaj problem je uzrokovan načinom finansiranja zdravstvenih ustanova u Unsko-sanskom kantonu, a glavni razlog loše finansijske situacije je mali broj zdravstvenih osiguranika na području općina Sanski Most i Ključ, koje pokriva sanska bolnica, a on iznosi tek nešto preko pedeset posto u odnosu na ukupan broj stanovništva u tim općinama, što je najlošiji procenat u USK.

S obzirom na to da se novac namijenjen zdravstvu raspodjeljuje upravo na osnovu broja osiguranika, ovakva situacija onemogućava finansiranje svih zdravstvenih timova koji su potrebni bolnici tako da godišnje nedostaju značajna sredstva kako bi bili finansijski rentabilni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti