Uskoro stiže prva količina đubriva iz Turske

28.03.2022. 08:04 / Izvor: SRNA
POLJOPRIVREDA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da u BiH uskoro treba da bude dopremljena prva pošiljka đubriva iz Turske od ukupno 50.000 tona, a nakon toga i ostatak.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da u BiH uskoro treba da bude dopremljena prva pošiljka đubriva iz Turske od ukupno 50.000 tona, a nakon toga i ostatak.

Pašalić je napomenuo da, ukoliko ona stigne u narednih mjesec dana, to neće stvoriti probleme ovdašnjim ratarima jer na domaćem tržištu postoje određene količine đubriva.

Govoreći o regresiranom gorivu za poljoprivrednike u iznosu od 50 feninfga po litru, Pašalić je naglasio da je Vlada RS od 2013. godine izdvojila gotovo 60 miliona KM, te da ovu mjeru koristi blizu 15.000 gazdinstava.

"Uz sve probleme u vezi sa nadležnostima u BiH, moguće je definisati da poljoprivredni proizvođač sipa gorivo koje je oslobođeno akcize i putarina", rekao je Pašalić za ATV.

Prema njegovim riječima, cilj bi bio, ne da se plaća razlika u cijeni distributerima goriva, već da poljoprivrednik sipa na pumpi jeftinije gorivo.

On kaže da Vlada RS neće dozvoliti da se mljekarski sektor u Republici Srpskoj uruši ili poklekne.

Pašalić je rekao da Vlada RS i resorno ministarstvo žele da stvore konkurentnog domaćeg proizvođača, odnosno proizvođača koji kvalitetan proizvod može da proda po nižoj cijeni.

"On to može da uradi ako primjenjuje nove tehnologije, ako ima novi traktor i priključke, znanje, određenu poljoprivrednu površinu i podršku države", rekao je Pašalić.

Ministar kaže da je u RS povećano interesovanje za kapitalna ulaganja u poljoprivredi, bez obzira na krizni period, što je iznenadilo i Vladu RS.

Pašalić kaže da je to jedna od najmoćnijih mjera koje Vlada RS realizuje u sektoru poljoprivrede jer podržava bilo kakvu investiciju na farmi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti