Banjalučki taksisti podigli pa vratili cijenu vožnje

01.04.2022. 08:10 / Izvor: Nezavisne novine
TAXI

Iako su cijene goriva u zadnjih mjesec dana u BiH drastično povećane, najviše zbog ratnog stanja u Ukrajini, taksisti u dva najveća bh. grada svoje usluge nisu poskupjeli.

Iako su cijene goriva u zadnjih mjesec dana u BiH drastično povećane, najviše zbog ratnog stanja u Ukrajini, taksisti u dva najveća bh. grada svoje usluge nisu poskupjeli.

Dragan Purišić, predsjednik Udruženja "Banjalučki taksi", rekao je za "Nezavisne novine" da su povećali cijene svojih usluga, najviše zbog drastičnog skoka cijena goriva, ali su se onda predomislili.

"Taksisti u Banjaluci su odustali od povećanja cijena svojih usluga jer se još nisu usaglasili svi predsjednici udruženja taksista, mada bi i bez toga trebalo povećati cijenu taksija zbog visokih cijena goriva koje traju već mjesec dana", naveo je Purišić. Prema njegovim riječima, vidjeće još obračune dispečerskog centra pa će onda dalje razgovarati.

"Povećali smo cijene, ali smo odustali. Narednih mjesec dana trebalo bi da ostanu stare cijene. Startna cijena je ista od 2010. godine i iznosi 1,5 KM kilometar, dvije KM start, a 15 KM sat vremena čekanja", naglasio je Purišić.

Hasib Lošić, taksista "Sarajevo Taxija" iz ovog grada, kazao je da nisu povećali cijene svojih usluga, te da su stare cijene na snazi već punih pet godina.

"Startna cijena je 1,9 KM, i svaki pređeni kilometar je 1,2 KM. Nismo povećavali cijenu iz razloga što nemamo stabilnu cijenu goriva. Kod nas u Sarajevu gorivo na pumpama varira od 2,9 do 3,4 KM i to je razlika od pola marke. I kada bismo mi poskupjeli svoje usluge, ne znamo koju cijenu da formiramo", rekao je Lošić za "Nezavisne novine".

Istakao je da su očekivali da će biti ukinute akcize na gorivo, što bi njima olakšalo poslovanje.

"Mi čekamo, zasad nećemo povećavati cijenu, a do kada će tako biti, nisam siguran i ne bih znao reći. Kada su uvedene akcize na gorivo za 20 feninga prije pet godina, mi smo tada povećali cijenu za kilometar za 20 feninga i to sa jedne KM na 1,20 KM", pojasnio je Lošić.

Za razliku od njih, iz jedne taksi službe u Mostaru su rekli da su usluge prevoza taksijem u ovom gradu poskupjele, i to najviše zbog drastičnog povećanja cijena goriva.

"Usluge prevoza taksijem smo morali poskupjeti zbog povećanja troškova, kako goriva, tako i nekih drugih stvari, kao što su održavanje automobila, odnosno usluga servisa i potrošnog materijala za automobile, pa smo morali i mi povećati cijene svojih usluga kako bismo bili likvidni", kazali su iz ove mostarske taksi službe. Naveli su da su cijene podignute minimalno te je po jednom pređenom kilometru potrebno izdvojiti 1,20 KM.

"Startna polazna cijena je 2,5 KM, ali je u nju uključen prelazak dva i po kilometra, tako da smo minimalno digli cijene kako bismo opstali", zaključili su iz ove taksi službe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti