BHRT-u odblokirani računi, radnici i dalje čekaju plate

06.04.2022. 14:12 / Izvor: BHRT
bhrt

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine deblokirala je transakcijske račune Radiotelevizije Bosne i Hercegovine

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine deblokirala je transakcijske račune Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, i to temeljem Rezolucije koju je usvojio Parlament Federacije BiH. Problem je nedostatak novca, jer novac za plate radnika, koji se nalazio na računima BHRT-a, oduzela je Porezna uprava FBiH.

Radnicima BHRT-a duguju se dvije plate, a iz Sindikata su poručili da je ugrožena egzistencija više od 800 zaposlenih i njihovih porodica.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović-Gadžo danas će održati sastanak s predstavnicima Sindikata BHRT.

"Deblokada računa je bio prvi korak. Međutim, sada je problem nedostatak novca jer je novac za plate radnika koji se nalazio na računima BHRT-a je oduzela Porezna uprava FBiH. Svi zajedno se moramo potruditi da pronađemo adekvatno rješenje za stabilno funkcioniranje BHRT-a. U narednim danima ću predložiti konkretno rješenje za saniranje finansijskog stanja BHRT-a. Idemo dalje", navela je Prašović-Gadžo koja je s kolegom Irfanom Čengićem inicirala Rezoluciji o finansiranju BHRT-a koja je usvojena u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo, BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona KM, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona KM od prikupljene takse na području Republike Srpske, koju ne uplaćuje od 2017. godine.

To je razlog zbog kojeg BHRT ne može ispoštovati sve obaveze, uključujući i Poreznu upravu Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti