Japan finansira klimatske akcije u Bosni i Hercegovini

07.04.2022. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Vlada Japana

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) dobio je nova sredstva u iznosu od 1,87 miliona dolara od Vlade Japana za finansiranje klimatskih mjera.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) dobio je nova sredstva u iznosu od 1,87 miliona dolara od Vlade Japana za finansiranje klimatskih mjera, a za podršku Bosni i Hercegovini u konkretnoj provedbi njenih klimatskih planova, kao što su Nacionalni utvrđeni doprinosi (NDC).

Japan je postao novi i najveći partner u narednoj fazi UNDP-ove globalne inicijative "Klimatsko obećanje: od opredijeljenosti do uticaja", i osigurao značajna sredstva za klimatske mjere za Bosnu i Hercegovinu u cilju ispunjavanja njenog nacionalnog klimatskog obećanja.

Doprinos Japana ambicioznoj inicijativi UNDP-a "Klimatsko obećanje" će pomoći BiH da odgovori na hitnu potrebu smanjenja visoke ovisnosti o fosilnim gorivima kroz mehanizam za pravednu tranziciju, usmjeren na to da niko ne bude izostavljen, te na pravedne i rodno osviještene mjere.

U saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, projekat će raditi na uspostavljanju osnove za pravednu tranziciju na privredu s niskim udjelom ugljenika, izradom Nacrta "Pravedne tranzicije za sve" i Strategija pravedne tranzicije za tri industrije s visokim emisijama ugljika (električna energija, čelik i cement) u BiH, što će biti propraćeno aktivnostima izgradnje kapaciteta sudionika, ranjivih grupa i industrije. Ovim projektom će se također osigurati finansijska sredstva za dekarbonizaciju za najmanje 20 malih i srednjih preduzeća.

U revidiranim Utvrđenim doprinosima, Bosna i Hercegovina se obavezala da će smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. godine i skoro za 66 posto do 2050. godine, u poređenju s nivoima iz 1990. godine, s energetskim sektorom i industrijama s visokim emisijama ugljika u središtu tranzicije na privredu s niskim udjelom ugljenika. Bosna i Hercegovina je također potpisnica Sofijske deklaracije, čime se obavezala da će raditi na ostvarivanju cilja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

"Kako bi mogla ostvariti konkretan napredak u kontekstu Utvrđenih doprinosa i Sofijske deklaracije, Bosna i Hercegovina mora raditi na dekarbonizaciji privrede bez daljnjeg odgađanja. Ova transformacija privrede u niskougljičnu mora obuhvatiti potrebe najranjivijih, mora biti inkluzivna i pravedna", rekla je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Dodala je da ovakav pristup odražava snažnu predanost UNDP-a borbi protiv nejednakosti i siromaštva uz istovremeno napredovanje klimatskih mjera, saopćeno je iz UNDP-a. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti