Porsche ulaže 75 miliona dolara u HIF Global LLC, proizvođača e-goriva

07.04.2022. 07:48 / Izvor: Akta.ba
PORSCHE

Porsche ulaže 75 miliona dolara u HIF Global LLC.

Porsche ulaže 75 miliona dolara u HIF Global LLC. Zauzvrat će proizvođač sportskih automobila steći dugoročni udio u HIF Global LLC, holding kompaniji međunarodno aktivnih projektnih programera za proizvodne pogone e-goriva.

"Uz ostale projekte, kompanija sa sjedištem u Santiagu (Santiago de Chile) gradi Haru Oni, pilot postrojenje za e-gorivo, u Punta Arenasu (Čile). Inicirano od strane kompanije Porsche i implementirano sa partnerima kao što su Siemens Energy i ExxonMobil, očekuje se da će sa proizvodnjom e-goriva iz vodika i CO2, koristeći energiju vjetra, početi negdje sredinom 2022. godine. Ova sintetička goriva na bazi električne energije omogućavaju skoro ugljenično neutralni rad motora sa unutrašnjim sagorijevanjem", navedeno je iz kompanije Porsche AG. 

Sa svojim ulaganjem u HIF Global LLC, Porsche učestvuje u međunarodnom krugu finansiranja zajedno sa čileanskom kompanijom Andes Mining & Energy (AME) i američkim kompanijama EIG, Baker Hughes Company i Gemstone Investments. U HIF Global LLC se investira ukupan iznos od 75 miliona dolara. AME i dalje ostaje većinski dioničar u HIF Global LLC. Dodatni kapital će biti iskorišten za razvoj industrijskih objekata za e-gorivo u Čileu, SAD-u i Australiji, koji imaju velike zalihe obnovljive energije.

"E-goriva daju važan doprinos zaštiti klime i predstavljaju značajan i smislen doprinos našoj elektromobilnosti. Ulaganjem u industrijsku proizvodnju e-goriva, kompanija Porsche se dodatno širi u smislu posvećenosti ka održivoj mobilnosti. Ukupno, naša ulaganja u razvoj i pripremu ove inovativne tehnologije iznose više od 100 miliona dolara", kaže Barbara Frenkel, članica Izvršnog odbora za nabavke u kompaniji Porsche AG.

Porsche svojim udjelom u HIF Global LLC ulaže u atraktivno poslovno područje.
 

"Sintetička goriva nude primamljivu perspektivu u svim sektorima transporta, od automobilske industrije do sektora avijacije i transporta. Pored toga, e-metanol je važna sirovina za druge primjene, kao što je hemijska industrija, gdje može zamijeniti sirovine fosilnog porijekla. E-metanol je međuproizvod koji se stvara tokom pravljenja e-goriva", objašnjava Michael Steiner, član Izvršnog odbora za istraživanje i razvoj u kompaniji Porsche AG.

Porsche već neko vrijeme istražuje upotrebu obnovljivih goriva. Testovi u laboratoriji i na trkačkoj stazi se uspješno odvijaju:

"Vidimo sebe kao pionire u industriji e-goriva i želimo predvoditi u ovoj tehnologiji. Ona je jedan od temelja naše jasne i sveukupne strategije održivosti", naglašava Michael Steiner.

Proizvođač sportskih automobila u početku planira koristiti e-gorivo iz Čilea u vodećim projektima u oblasti motosporta. U budućnosti je također zamislivo da će se koristiti kao pogon za vozila kompanije, koja imaju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, tokom početnog punjenja u fabrici, i u Porsche Experience centrima.

Transakcija kojom kompanija Porsche želi steći udio u HIF Global LLC podliježe odobrenju od relevantnih antimonopolskih vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti