Srbija će odblokirati izvoz žitarica BiH, očekuje se nešto manje od 200.000 tona

07.04.2022. 08:01 / Izvor: Akta.ba
izvoz pšenice

Srbija je 10. marta privremeno zabranila izovz pšenice, brašna, kukuruza i ulja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je jučer u Beogradu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem o omogućavanju nastavka izvoza merkantilne pšenice i kukuruza, kao i pšenične krupice iz Srbije na tržište Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa saopšteno je da je sastanak uslijedio nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa premijerom Srbije Anom Brnabić u Mostaru, kao i najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će BiH biti izuzeta od odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Dobili smo čvrsto uvjeravanje da će Vlada Srbije donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH, u skladu sa potrebama koje su iskazale Republika Srpska i FBiH. Riječ je ukupnoj količini od 196.145 tona pomenutih poljoprivrednih proizvoda", rekao je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da je odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza privremenog karaktera, te da se trenutno analiziraju raspoložive količine pomenutih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesnosti i poremećaja na globalnom tržištu.

Košarac i Nedimović usaglasili su da je od izuzetnog značaja nastavak spoljnotrgovinskog prometa merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, budući da je Srbija, nakon EU, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH.

Srbija je 10. marta privremeno zabranila izovz pšenice, brašna, kukuruza i ulja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti