Protiv načelnika Kalinovika podnesena krivična prijava zbog sukoba interesa

12.04.2022. 10:55 / Izvor: Akta.ba
Protiv načelnika Kalinovika podnesena krivična prijava zbog sukoba interesa

Zbog ovog i sličnih primjera Transparency International u BiH već dugo se zalaže za unapređenje zakona o sukobu interesa.

Transparency International u Bosni i Hercegovini prijavio je načelnika Općine Kalinovik Republičkoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske jer je općinska administracija njegovom privatnom preduzeću isplatila 137.600 KM na ime ugostiteljskih usluga.

Načelnik Kalinovika Radomir Sladoje vlasnik je privatne firme Blondi koja je ugovor za te usluge pružene tokom cijele 2020. godine zaključila sa općinom 19. decembra 2020. godine.

On je do izbora za načelnika 2020. godine obavljao funkciju zamjenika načelnika općine, što se također smatra izvršnom funkcijom po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa RS koji zabranjuje nosiocima izvršnih funkcija da budu u organima privrednih društava koja posluju sa institucijama vlasti, ako vrijednost posla prelazi 30.000 KM.

Pored tih ugovora privatna firma načelnika Kalinovika godinama dobija poslove nabavke goriva za Šumsko gazdinstvo Zelengora, a samo u 2021. godini dobili su ugovor vrijedan oko 89.000 KM.

"Indikativno je da je ove poslove privatnom preduzeću čiji je vlasnik načelnik Radomir Sladoje, dodijelilo Šumskom gazdinstvu Zelengora kojim upravlja aktuelni zamjenik načelnika Kalinovika Đorđe Sladoje", navodi se u saopćenju iz Transaprency Internationala u BiH.

On pored funkcije zamjenika načelnika istovremeno obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora tog javnog preduzeća što je također protivno Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, ali nadležna Komisija godinama ne odustaje od stava da „vršilac dužnosti direktora nije direktor“ i da „zavisno preduzeće nije javno preduzeće“ u smislu tog zakona, upozoravaju.

Pored poslova sa Šumama Republike Srpske, privatno preduzeće načelnika Kalinovika dobijalo je u prethodnom periodu i ugovore od lokalnog komunalnog preduzeća JKP RAD Kalinovik, također za nabavku goriva, a vrijednost okvirnog sporazuma sklopljenog za 2021. godinu iznosu oko 21.000 KM.

Interesantno je da su po javno dostupnim podacima prihodi privatnog preduzeća načelnika Kalinovika Blondi u 2020. godini iznosili 1,2 miliona KM, a u 2019. godini 1,9 miliona KM dok budžet ove općine iznosi 2,9 miliona KM.

"Također, općina Kalinovik kupila na kredit propalu Drvnu industriju, a potom je, po pisanju medija, iznajmila firmi u vlasništvu kćerke aktuelnog načelnika Elene Sladoje, koja je samo u 2019. godini imala prihode veće od 900.000 KM", navodi Transparency.

Zbog ovog i sličnih primjera Transparency International u BiH već dugo se zalaže za unapređenje zakona o sukobu interesa na svim nivoima kako bi se privatnim preduzećima u vlasništvu funkcionera i članova njihove uže porodice zabranila svaka vrsta poslovanja s javnim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti