Efendić: Za dugovanja bolnica ima 235 miliona KM, a za Zrak nema ni pola miliona

13.04.2022. 09:17 / Izvor: Akta.ba
efendić

Načelnik općine Novog Grada Sarajevo Semir Efendić pitao je vlast Federacije Bosne i Hercegovine kako ima novca za isplatu dugovanja bolnica, a nema za preduzeće Zrak.

Načelnik općine Novog Grada Sarajevo Semir Efendić pitao je vlast Federacije Bosne i Hercegovine kako ima novca za isplatu dugovanja bolnica, a nema za preduzeće Zrak.

"Kada treba za dugovanja bolnica čiji direktori “imaju veze”, onda se u Federalnom budžetu nađe i 235 miliona KM, 63 milona KM samo za bolnicu u Mostaru. A kada preduzeću Zrak treba pola miliona ili milion KM barem kredita od Razvojne banke, onda to nema i nikako ne može. Jedino što može je milion izgovora i razloga zašto ne može", kazao je on.

Pozvao je Vladu Federacije BiH da na isti ili sličan način postupi sa firmama u namjenskoj industriji koje su opterećene dugovanjima iz prethodnih godina i omogući im da rade u vremenu kada širom svijeta raste potražnja za njihovim proizvodima.

"Jedna od tih firmi je i Zrak u općini Novi Grad. Ne možemo imati namjensku industriju ako u nju država ništa ne ulaže", poručio je Efendić.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamenta FBiH jučer je usvojio Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova. Njime će iz budžeta biti izdvojeno 225 miliona KM.

Zakon je usvojen nakon burne rasprave, a opozicija je poručila da su njime nagrađeni najveći dužnici u zdravstvenom sektoru i da je raspodjela novca urađena politički u dogovoru SDA i HDZ-a.

Prema saznanjima Akta.ba portala, radi se i internom dogovoru da poslanici SDA podrže ovaj zakon, kako bi HDZ to kasnije "kompenzovao" glasanjem za Zakon o porezu na dohodak i doprinosima FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti