Potpisan kolektivni ugovor za uposlenike MUP-a BPK Goražde

16.04.2022. 11:42 / Izvor: Fena
MUP BPK

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) BPKGoražde Armin Mandžo i predstavnici Sindikata policije i Uprave policije tog kantona jučer su potpisali kolektivni ugovor za uposlenike MUP-a BPK Goražde.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Armin Mandžo i  predstavnici Sindikata policije i Uprave policije tog kantona jučer su potpisali kolektivni ugovor za uposlenike MUP-a BPK Goražde.

Time su okončani višemjesečni pregovori i postignut dogovor koji znači poboljšanje materijalnog i radno-pravnog statusa uposlenika ovog ministarstva, obzirom da su novim kolektivnim ugovorom koeficijenti usklađeni sa Zakonom o policijskim službenicima FBiH, čime su u oba sindikata zadovoljni.

Predsjednik sindikata Uprave policije BPK Goražde Nusret Sipović kazao je da je  kolektivni ugovor proizvod dugih i, kako je rekao, u nekim situacijama i mučnih  pregovora, koji su na kraju dali rezultate

Predsjednik Sindikata policije BPK Vedad Mašić zahvalio je svima koji su dali doprinos u postizanju dogovora i potpisivanju kolektivnog ugovora

Ministar za unutrašnje poslove Armin Mandžo napomenuo je da je Vlada BPK Goražde za povećanje plaća uposlenim u MUP-u izdvojila 321.000 KM uz napomenu da je definisano da primjena kolektivnog ugovora u domenu plaća krene od 1. juna, dok će se ostala prava iz radnog odnosa  definisana kolektivnim ugovorom početi primjenjivati od dana potpisivanja.

"Pohvalno je da smo mi prva Vlada u BPK koja je unazad 15 godina uspjela da izjednači koeficijente sa federalnim koeficijentima policijskih službenika i da poboljšmo njihov radno-pravni status  povećanjem plaća koje će se kretati od 233 KM za policijski čin policajac do 700 KM za  generalnog inspektora. Ovo je jedan veliki uspjeh i važan korak za sve policijske službenike u našem kantonu i nadamo se da ćemo uspješnom saradnjom postizati još bolje rezultate", kazao je Mandžo.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća takođe je zadovoljna što je Vlada BPK udovoljila višegodišnjim zahtjevima policijskih službenika, uz zahvalnost  pregovaračkim timovima na razumjevanju i dobrim idejama.

"U narednom periodu ostaje da razgovaramo samo oko visine osnovice. Napominjem da smo prije ovog, uspjeli da postignemo socijalni dijalog za kolektivne ugovore i sa ostalim sindikatima na području BPK, ostalo je još nekoliko, kako bi završili tu priču oko usklađivanja plaća i nadam se da ćemo to učiniti do kraja ovog mjeseca", kazala je Obuća.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora  prisustvovao je I predsjednik Unije sindikata policije u FBiH Mirza Hadžiabdić koji je također izrazio zadovoljstvo usklađivanjem plaća uposlenika ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti