Tender ministarstva za odgoj i obrazovanje poguban za sve sarajevske izdavače

20.04.2022. 14:00 / Izvor: Akta.ba
otkup knjiga

Sarajevski izdavači nisu zadovoljni tenderom kojeg je objavilo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo za otkup udžbenika za djecu od 5. do 9. razreda u vrijednosti od 3.418.800,00KM.

Sarajevski izdavači nisu zadovoljni tenderom Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo za otkup udžbenika za djecu od 5. do 9. razreda u vrijednosti od 3.418.800,00KM.

Smatraju da je poguban za sve sarajevske izdavače zbog kriterija koje niko ne može zadovoljiti. 

Jedna od novina raspisanog tendera je da će odabir udžbenika vršiti Ministarstvo, a ne nastavnici kako je to do sad bio slučaj.

Ajdin Šahinpašić iz Izdavačke kuće "Malik books" kaže da je tender objavljen bez ikakvih najava od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje i bez ikakvog dogovora sa izdavačima i ispitivanja stanja na tržištu.


"Udžbenici nisu trgovačka roba koja se prodaje u marketima tokom cijele godine, nego se prodaju u kratkom vremenskom periodu i samim tim se planiraju precizni tiraži. Ministarstvo je u prethodnim godinama otkupljivalo udžbenike za socijalno ugrožene kategorije učenika i pripadnike Romske populacije. Svake godine raspisivali su natječaj u kojem su prema zahtjevima škola kupovali određene udžbenike i isporučivali ih prije početka nastave. Otkup udžbenika za sve učenike prvi je takve vrste u Kantonu Sarajevo, do sada to nije bio slučaj", rekao je Šahinpašić, naglašavajući da izdavači i distributeri udžbenika apsolutno podržavaju ideju da učenici imaju besplatne udžbenike ali da je problem u tome što je Ministarstvo raspisalo tender koji je protuzakonit i diskriminirajući.

knjige

On pojašnjava da je tender protuzakonit jer oduzima pravo nastavnicima da biraju udžbenike po kojim će raditi što je zakonska odredba, a diskriminirajući jer se na ovaj način onemogućuju izdavači da učestvuju na ovom tenderu jer niko od izdavača nema sve udžbenike koje zahtijeva tenderska dokumentacija.

"Prilikom objavljivanja samog tendera uočene su navedene karakteristike i pokrenuli smo 
inicijativu da se nadležnom Ministarstvu ukaže na navedene propuste. Tender je tako koncipiran da u njemu nisu precizirani naslovi niti imena autora udžbenika. To implicira da bilo koji ponuđač za svaki navedeni predmet može ponuditi bilo koji udžbenik koji se nalazi na spisku odobrenih udžbenika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Jedan ponuđač može ponuditi samo jedan udžbenik za jedan predmet. To u konačnici znači da se na ovaj način uvodi princip jedan predmet-jedan udžbenik, što je suprotno važećem zakonu, a koji predviđa da svaki nastavnik sa liste odobrenih udžbenika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, bira udžbenik po kojem će raditi", pojasnio je.

Tenderom se ukida zakonska praksa

Šahinpašić je stava da se tenderom ukida zakonska praksa i uvodi se jedan udžbenik za jedan predmet u Kantonu Sarajevo.

"Da stvar bude apsurdnija, propozicijama tendera predviđa se mogućnost učešća fizičkih lica na tenderu, što implicira da bilo koje fizičko lice ili obrtnik može učestvovati na tenderu ukoliko ispunjava uslove propisane tenderskom dokumentacijom. U praksi to znači da bilo koje fizičko lice ili vlasnik obrta (bravar, tokar, auto-lakirer, pekar i dr.) može sastaviti listu udžbenika za određeni razred, aplicirati na tender i ukoliko njegova ponuda bude finansijski najpovoljnija, potpisati ugovor za realizaciju isporuke udžbenika. To znači da su nastavnici, čije je isključivo zakonsko pravo da biraju udžbenik, na ovaj način isključeni iz procesa. Smatramo da je takva odluka degradirajuća i ponižavajuća za kompletan nastavni kadar, a ujedno i protuzakonita", rekao je on.

Nestanak izdavača

Šahinpašić smatra da je ovakva odluka pogubna za izdavače ali i obrazovanje.

"Prijeti urušavanju kompletne knjižarske mreže, nestanku 
izdavača i smanjenju kvalitete obrazovnog procesa. Realizacijom ovakvog tendera više od 80% nastavnika našlo bi se u situaciji da u narednoj školskoj godini radi po udžbenicima koje do tada nisu koristili, što bi dodatno utjecalo na sniženje kvaliteta obrazovnog procesa. Ovakav tender nije dobar nikome. Korisnije bi bilo da je Ministarstvo ova sredstva usmjerilo na upošljavanje nastavnog kadra, pa nam se ne bi dešavalo da se u toku jedne školske godine mijenjaju po 3-4 nastavnika u određenim predmetima", naglasio je.

Izdavači, kako Šahinpašić kaže, traže od Ministarstva da promijeni otkup na način da lotove koncipiraju prema spiskovima udžbenika koji se koriste u školama. Da se u tenderskoj dokumentaciji jasno naznači naziv svakog udžbenika i imena autora, te da lotove koncipiraju po grupama udžbenika svakog izdavača.

"To je princip koji su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje do sada primjenjivali prilikom otkupa za socijalno ugrožene kategorije učenika, a na isti način se kupuju udžbenici u Brčko Distriktu, Unsko-Sanskom kantonu, Srednjebosanskom kantonu i dr. 
Ukoliko Ministarstvo istraje u tome da se tender provodi na ovaj način, bit ćemo primorani na aktivnosti koje podrazumijevaju zaštitu zakonskih odrebi i prava izbora nastavnika, a u konačnici i to da bojkotujemo ovakav tender", poručio je. 

knjizara

Povodom objave tendera reagovao je i Namir Ibrahimović, profesor BHS jezika, direktor sarajevske Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" i bivši voditelj tima za kurikularnu reformu u KS-u, te upozorio je da kriterije raspisanog tendera zadovoljava samo jedan izdavač.

"Imamo zastarjele udžbenike, zadnji raspisani konkurs za udžbenike je iz 2012. kada su izabrani udžbenici za IX razred. Idete malo unazad i shvatite da su udžbenici za V razred u FBiH iz 2008. godine. Imamo loše udžbenike koji se ne obraćaju djeci na razumljivom jeziku, nego nastavnik ili roditelj tumače napisano. Imamo zastarjelo razumijevanje udžbenika. Još uvijek to, zakonski, držimo kao obavezno nastavno sredstvo, a sa svakog udžbenika negdje na početku vrišti: U skladu sa Zaključkom sa 14. sjednice Vijeća za usklađivanje udžbeničke politike, održane 5. 6. 2009. godine u Sarajevu, napominjemo da u udžbeniku NIJE DOZVOLJENO CRTATI I PISATI. I šta radi Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo? Raspisuje tender za otkup udžbenika za učenike od V do IX razreda, i to na način da izdavači, s tako starim i mahom lošim udžbenicima, za cijeli razred prijave udžbenike za sve predmete. To može eventualno jedan izdavač", napisao je Ibrahimović na svom facebook profilu. 
E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti