Omladinska banka Bosanska Krupa: Potpisano 25 ugovora vrijednih 37.986,70 KM

20.04.2022. 15:28 / Izvor: Akta.ba
Omladinska banka

U bosanskokrupskom Domu kulture održana je ceremonija potpisivanja ugovora sa predstavnicima 25 neformalnih grupa mladih čiji su projekti odobreni u okviru programa "Omladinske banke" Bosanska Krupa.

U bosanskokrupskom Domu kulture održana je ceremonija potpisivanja ugovora sa predstavnicima 25 neformalnih grupa mladih čiji su projekti odobreni u okviru programa "Omladinske banke" Bosanska Krupa kojeg partnerski podržavaju Grad Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik.

Na konkurse za projekte mladih u okviru programa „Omladinska banka“ ove je godine pristiglo 26 prijava, a nakon procesa selekcije odobreno je 25 projekata. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 37.986,70 KM od čega će 15.794,00 KM biti obezbijeđeno kao doprinos grupa iz zajednice, a 22.192,70 KM bit će osigurano iz fonda "Omladinske banke" Bosanska Krupa kojeg obezbjeđuju Grad Bosanska Krupa (13.315,62 KM) i Fondacija Mozaik od donatora i partnera (8.877,08 KM).

"Za realizaciju projekata predviđen je period od 9. maja do sredine augusta. 4. aprila otvoren je još jedan poziv za aplikaciju projekata pri programu Omladinske banke. Predviđeno je 1.144 KM za projekte i 6.000 za mikrobiznise mada je gradonačelnik Bosanske Krupe rekao da postoji šansa da Grad podrži i više projekata ukoliko mladi budu aplicirali. Nadam se da će se mladi Bosanske Krupe ohrabriti i aplicirati za mikrobiznise, odnosno da će registrovati svoj obrt ili poljoprivredno-komercijalno gazdinstvo. Generalno, Grad Bosanska Krupa u mlade i njihove biznise, ali i ovo je prilika da apliciraju za mikrobiznise pri čemu, pored sufinansiranja u iznosu od 2.000 KM, dobijaju i mentorsku podršku i podršku kroz cijeli program", istakla je, ispred Fondacije Mozaik, Sanja Kojić, menadžer programa Omladinske banke.

Omladinska banka

 

Grad Bosanska Krupa se i ovaj put pokazao kao izuzetna podrška našim omladincima, a kako ističe gradonačelnik Armin Halitović, tako će biti i u budućnosti.

"Bosanska Krupa je i ove godine pokazala da smo, što se tiče Omladinske banke, broj jedan u Bosni i Hercegovini. Drugi javni poziv prilika je da povećamo broj aplikacija. Skoro sva sredstva koja su planirana budžetom Grada Bosanska Krupa su utrošena. Međutim, ukoliko bude još aplikacija, mi smo spremni da to podržimo. Mladi ljudi trebaju samo da svoje ideje realiziraju, a za sve ostalo, tu je Grad Bosanska Krupa koji će pomoći pri realizaciju tih ideja", rekao je Armin Halitović, gradonačelnik Grada Bosanska Krupa.

Zaključno sa ovim javnim pozivom, bosanskokrupski omladinci su, u sklopu programa Omladinske Banke Bosanska Krupa, u posljednjih devet godina realizirali 186 projekata ukupne vrijednosti 422.355,96 KM. Od tog iznosa 134,832.76 KM osigurano je budžetom Grada Bosanska Krupa, 94.023,97 KM izdvojila je Fondacija Mozaik, dok doprinosi neformalnih grupa iznose 193.499,23 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti