Elitna teretana u Sarajevu dužna skoro pola miliona: Svoj novac traže i klijenti

22.04.2022. 13:18 / Izvor: N1
SCC

Bez prethodne najave, naplativši klijentima novac za članarine, teretana "City Gym", jedna od najskupljih u glavnom gradu BiH, zatvorila se u januaru doslovno "preko noći".

Bez prethodne najave, naplativši klijentima novac za članarine, teretana "City Gym", jedna od najskupljih u glavnom gradu BiH, zatvorila se u januaru doslovno "preko noći". Klijenti ove elitne teretane koja je smještena u Sarajevo City Centru, požalili su se da se osjećaju prevarenim, jer su ostali bez personalnih treninga, uplaćenih mjesečnih i godišnjih članarina, a sve su to, kako kažu uredno i na vrijeme platili. Zbog neplaćanja nagomilanih zakupnina, dužni su oni i 400.000 KM, saznaje N1 od advokata Hakije Kurtovića, koji zastupa SCC, odnosno pravno lice Magros Veletrgovina d.d. Sarajevo.

Zaštita prava potrošača

Korisnica ove teretane, koja je željela ostati anonimna, za N1 je ispričala da je krajem decembra platila oko 70 KM mjesečne članarine. Otišla je svega na nekoliko treninga, a posljednji put su je dočekala zatvorena vrata bez ikakve prethodne najave.

"Prvih nekoliko dana nije bilo nikakavog obavještenja, ni objašnjenja, a onda je na Instagram stranici City Gym-a objavljeno da je teretana zatvorena zbog toga što je uprava SCC-a isključila struju u ovom prostoru, ali je rečeno i da će problem biti riješen vrlo brzo. Naravno, nije bilo tako", kazala je za N1.

Istaknula je, i da ih je u više navrata, pokušala kontaktirati, ali pravi odgovor nije stizao.

"Osjećala sam se prevareno i 10. februara sam im pisala jer sam željela da mi vrate novac za koji nisu bili u mogućnosti da pruže uslugu. Odgovorili su, pretpostavljam automatskom porukom, u kojoj je rečeno da će mi novac refundirati kad završi ročište. Drugu poruku sam poslala 22. marta i nisam dobila nikakav odgovor", govori ona, dodajući da je “ovakvo neprofesionalno, neetično i na kraju ponašanje kojim se negira odgovornost, ustvari dovelo do toga da se osjeća prevareno.

Ima saznanja, istaknula je, da je u teretani bilo mnogo onih koji su platili godišnje članarine, a kasnije je, u razgovoru sa poznanicima shvatila da ni njima nisu vraćeni mnogo veći iznosi od onog koji su ostali njoj dužni.

"Zbog toga mislim da je važno sankcionisati ovakva ponašanja i zaštiti prava potrošača", podcrtala je klijentica koja se osjeća prevarenom.

Prevarenim se osjeća i zakupodavac Magros Veletrgovina, odnosno Sarajevo City Centar, čije prostorije na oko 1.000 m2 je koristila ova teretana. Iz SCC-a za N1 su kazali da su “s ovlaštenim licima City Gym-a u više navrata razgovarali o navedenom dugu kako bi se nastavila saradnja, ali, osim pukih obećanja, dug je iz mjeseca u mjesec samo rastao pa je Magros Veletrgovina d.d. bio prinuđen na raskid ugovora”.

"City Gym je sa SCC imao zaključen Ugovor o zakupu, a koji je 01.10.2021. godine raskinut sa otkaznim rokom od tri mjeseca. Rok je istekao dana 31.12.2021. godine. Razlog jednostranog raskida Ugovora o zakupu jeste to da City Gym nije ispunio ugovorene obaveze, tj. zbog neplaćanja nagomilanih zakupnina, te je isti raskinut, a sve u skladu sa ugovorenim razlozima za jednostrani raskid", istaknuli su za N1 iz Magros Veletrgovine.

Iz ovoga proizilazi i to da su iz City Gyma već u oktobru 2021. godine znali za raskid Ugovora, no članarine su uredno nastavili naplaćivati sve do konačnog zatvaranja na samom početku januara.

Obećanje da će vratiti članarine

Drugu stranu priče, potražili smo od City Gym-a. Pitali smo zbog čega su zatvoreni i da li misle refundirati klijentima članarine.

"U City Gym smo uložili ogroman kapital i entuzijazam i imali najbolje namjere da naše Sarajevo ima centar koji može parirati svakom evropskom i svjetskom centru, ali desile su se, nažalost, u periodu našeg ranog razvoja i poslovanja neke nepredviđene okolnosti, između ostalog i epidemija Covid 19, koje su otežale ostvarivanje naših biznis planova", kazali su za N1.

Što se tiče klijenata, tvrde: “Svaki, i najmanji materijalni gubitak će im biti nadoknađen, odmah po okončanju sudskog spora”.

A sudski postupak, govori nam advokat Kurtović, mogao bi trajati i 5-6 godina.

"Sudski postupak je u toku. Privremene mjere su odbijene, a postupak bi mogao trajati i 5-6 godina", naglasio je Kurtović i dodao da su im pred sudom rekli “ako vrate dug, odmah će im sve biti vraćeno”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti