Gdje je završio novac na kraju?

Kako je Sulaiman Al Shiddi oprao novac iz Magrosa preko firme u Istanbulu

24.07.2023. 12:38 / Izvor: Akta.ba
al shidi

Grupa dioničara Magrosa donosi nove ekskluzivne informacija i dokumentacija koja dokazuje da je Sulaiman Al Shiddi izvlačenjem novca iz Magros Veletrgovina d.d. preko firme iz Istanbula vršio pranje novca.

Javnost je nedavno iz medija saznala da je Sulaiman Al Shiddi bez saglasnosti Nadzornog odbora ukupnu dobit Magros Veletrgovina d.d. od 72 miliona KM izvukao putem pozajmica u druge firme u njegovom vlasništvu i dobit koristio za pokrivao gubitke u svojim firmama.

"U nastavku su nove ekskluzivne informacija i dokumentacija koja dokazuje da je Sulaiman Al Shiddi izvlačenjem novca iz Magros Veletrgovina d.d. preko firme iz Istanbula vršio pranje novca i druge nezakonite radnje protivne Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine i Krivičnom zakonu FBiH, potpisivanjem fiktivnog konsultanskog ugovora sa firmom Itimat Danişmanlik Hizmetleri Inşaat Mobilya San. Ve Diş Tic. Ltd. Sti iz Istanbula, Turska", navodi se u dopisu Grupe manjinskih dioničara Magros Veletrgovina d.d. koje su poslali danas medijima.

Sa navedenom firmom iz Istanbula, generalni direktor firme Magros Veletrgovina d.d. Murad Abed po ovlaštenju Sulaimana Al Shiddija potpisuje 06.01.2015. godine ugovor o pružanju konsultantskih usluga u vezi sa “uređenjem enterijera, uključujući koordinaciju i usklađivanje dizajna odvojenih prostorija i nadzor nad implementacijom radova na enterijerima uredskog/poslovnog tornja u Sarajevo City Center-u”.

 

ugovor

 

Prilog 1: Ugovor Magros Veletrgovina i Itimat Danişmanlik

Ugovor je potpisan na period od 12 mjeseci i ukupna vrijednost ugovora iznosila 450.000,00 EUR odnosno 880.123,50 KM. Ugovoreno je da se plaćanje vrši na način da se 50% od ukupnog iznosa isplatu u roku od petnaest dana od potpisivanja ugovora, a preostalih 50% iznosa će biti isplaćeno u roku od trideset dana od prijema idejnog rješenja od strane Magros Veletrgovina d.d. Međutim, navedena firma iz Istanbula nikada nije izvršila ugovorene obaveze, a uprava Magros Veletrgovina d.d. je firmi iz Istanbula uplatila ukupno 797.000,75 KM, iako je ugovorom u članu 4. ugovoreno sljedeće:

"a) ugovor može biti otkazan od strane Magros Veletrgovina d.d bez povoda uz prethodno pismeno obavještenje najmanje petnaest dana ranije, bez ikakve obaveze ili odgovornosti na strani Magros Veletrgovina. U tom slučaju, u ovisnosti o datumu raskida i uslugama koja je firma Itimat Danişmanlik zaista obavio prije datuma raskida, Magros Veletrgovina d.d. će firmi Itimat Danişmanlik isplatiti za usluge koje su zaista izvršene prije datuma raskida ili će firma Itimat Danişmanlik vratiti bilo koje naknade koje je Magros Veletrgovina d.d. uplatila za usluge koje nisu zaista izvršene prije datuma raskida ugovora.

b) Ako Magros Veletrgovina d.d. raskine ugovor uslijed kršenja ili neizvršavanja obaveza od strane firme Itimat Danişmanlik, Magros Veletrgovina će imati pravo na nadoknadu cjelokupne štete, troškova i rashoda, uključujući naknade advokata na razumnom nivou, koje bude snosila kao rezultat takvog kršenja ili neizvršavanja obaveza. ”

Umjesto da uprava Magros Veletrgovina d.d. postupi sukladno članu 4. ugovora (a nakon što je Magros Veletrgovina d.d. nakon potpisivanja ugovora 06.01.2015. godine uplatila 50% vrijednosti ugovorene sume od 440.061,75 KM) i zaštiti interes firme i zatraži povrat uplaćenog novca jer firma Itimat Danişmanlik nije izvršila ništa od ugovorenih obaveze, Murad Abed po nalogu Sulaimana Al Shiddija vrši fiktivnu sudsku nagodbu sa firmom Itimat Danişmanlik i umjesto povrata uplaćenog avansa od 440.061.75 KM, Magros Veletrgovina d.d. uplaćuje firmi Itimat Danişmanlik nova novčana sredstva i to u julu, avgustu, septembru, oktobru, novembru 2017. godine svaki mjesec po 61.608,65 KM, a u mjesecu decembru 2017. godine iznos od 48.895,75 KM. Novim uplatama uplaćeno je dodatnih 356.939,00 KM (Prilog 2: Dnevnik knjiženja Magros Veletrgovina u 2017 godini) iako firma Itimat Danişmanlik nije izvršila ništa od ugovorenih obaveza. Na ovaj način uprava Magros Veletrgovina d.d. na čelu sa Sulaimanom Al Shiddijem kao predsjednikom Nadzornog odbora i Muradom Abedom kao generalnim direktor je firmi Itimat Danişmanlik iz Istanbula uplatila ukupno 797.000,75 KM, a da firma Itimat Danişmanlik nije izvršila ništa od ugovorenih obaveza.

dnevnik knjiženja

Prilog 2: Dnevnik knjiženja Magros Veletrgovina u 2017 godini

 

Da firma Itimat Danişmanlik iz Istanbula nije izvršila ugovorene obaveze potvrđuje navod u Odluci o ispravci vrijednosti potraživanja Magros Veletrgovina d.d od 17.10.2018. godine u kojoj se u članu 1. stav 3. navodi sljedeće "Obzirom da konsultant nije društvu dostavio ugovorene radove..."

 

prilog 3 ugovor

(Prilog 3: Odluka o ispravci vrijednosti potraživanja i isknjižavanju potraživanja od 17.10.2018. godine).

U cilju otpisa plaćenih potraživanja po neizvršenim ugovornim obavezama firme Itimat Danişmanlik, uprava Magros Veletrgovina d.d. tokom 2017. i 2018. godine vrši isknjižavanje i otpis potraživanja prema firmi iz Istanbula (Prilog 4: Odluka o ispravci vrijednosti potraživanja i isknjižavanju potraživanja od 22.02.2017. godine, Prilog 3: Odluka o ispravci vrijednosti potraživanja i isknjižavanju potraživanja od 17.10.2018. godine).

Zbog ovih i drugih nezakonitih radnji uprave Magros Veletrgovina d.d., tadašnji menadžer finansija Mirza Kasum nakon konsultacija sa vrsnim pravnikom krivičnog prava iz Sarajeva šalje pismeno očitovanje prema direktoru Muradu Abedu tako da sredinom aprila 2018. godine raskida ugovor o radu i napušta firmu Magros Veletrgovina d.d.

"Da su Sulaiman Al Shiddi i Murad Abed svjesno prikrivali vlastite nezakonite radnje iz ugovora potpisanog između Magros Veletrgovina d.d. i Itimat Dani şmanlik, dokazuju da uplaćeni avans iz januara 2015. godine od 440.061,75 KM nije evidentirana kao investicija u Izvještajima o investicijima u privatizaciji Magros Veletrgovina d.d. koje je Murad Abed kao ovlašteni predstavnik ortačke grupe Al Shiddi Trading Co. Ltd. i Al Shiddi Internationala d.o.o. dostavljao Kantonalnoj agenciji za privatizaciju Sarajevo u procesu privatizacije, kao dokaze o investicijama po ugovoru o kupovini državnog kapitala u Magros Veletrgovina d.d. U izvještaju o INVESTICIJAMA U POSLOVNI CENTAR prema Ugovoru br. 21-04-/3-19-2407-101/NP od 03.02.06 i Ugovoru br. 21-04/3-192416- 142/NP od 03.02.06 član 4. stav 4.3. zaključno sa 27.02.2015. godine (Prilog 5: Investicija u poslovni centar zaključno sa 27.02.2015. godine) kao i u zadnjem dostavljenom Izvještaju o INVESTICIJAMA U POSLOVNI CENTAR zaključno sa 31.03.2015. godine (Prilog 6: Investicija u poslovni centar zaključno sa 31.03.2015 godine) nije evidentiran uplaćeni avan iz januara 2015. godine od 440.061,75 KM, iako se isti direktno odnosi na investiciju u predmet privatizacije firmu Magros Veletrgovina d.d", navode dioničari.

prilog investicije

Prilog 6: Investicija u poslovni centar

Navedeni iznos investicije u obliku avansa u iznosu od 440.061,75 KM nije evidentiran ni u Nalazu o izvršenom finansijskom vještačenju koji je 05.06.2015. godine izvršio sudski vještak Šerif Isović na okolnosti ispunjenja obaveza iz Ugovora o kupoprodaji državnog kapitala Magros Veletrgovina d.d. u kojem su pojedinačno navedena sve uplate po osnovu investiranja u Magros Veletrgovina d.d. 

nalaz vještačenje

(Prilog 7: Nalaz o izvršenom finansijskom vještačenju sudskog vještaka Šerif Isović)

Nalaz sudskog vještaka Šerifa Isovića bio je ključni dokaz da Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo dana 24.06.2015. godine izda ortačkoj grupi Al Shiddi Trading Co. Ltd. i Al Shiddi Internationala d.o.o. Uvjerenje o izvršenju svih obaveza iz ugovora o kupoprodaji (Prilog 8: Uvjerenje Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo).

 

uvjerenje KAP

 

"Navedene informacije i dokumentacija u prilogu predstavljaju dovoljno materijalnih dokaza da postoji osnovana sumnja da je uprava Magros Veletrgovina d.d. na čelu sa Sulaimanom Al Shiddijem kao Predsjednikom Nadzornog odbora i Muradom Abedom kao generalnim direktorom Magros Veletrgovina d.d. počinila krivična djela iz člana 209. "Pranje novca" Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i više krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i da se u istražne radnje međunarodnog pranja novca trebaju uključiti Finansijsko-obavještajni odjel Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i nadležno tužilašvo i policijski organi kantona Sarajevo i da se sa nadležnim policijskim organima u Turskoj provjeri gdje je na kraju završio novac iz Magrosa opran preko firme iz Istanbula", zaključuju dioničari u svom dopisu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti