Vlada RS predvidjela 40 miliona KM za prerađivačku industriju

23.04.2022. 08:26 / Izvor: Akta.ba
prerađivačka industrija

Vlada Republike Srpske ove godine je predvidjela 40 miliona KM podrške za prerađivačku industriju, izjavio je savjetnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Momčilo Novaković.

"Vlada Republike Srpske ove godine je predvidjela 40 miliona KM podrške za prerađivačku industriju", izjavio je savjetnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Momčilo Novaković.

Novaković je na okruglom stolu, koji se održava u kompaniji Alumina, rekao je da Vlada Srpske u posljednje dvije godine, odnosno od početka pandemije virusa korona i trenutnih svjetskih dešavanja, pokušava da kroz različite podsticaje prerađivačkoj industriji obezbijedi na neki način zainteresovanost poslodavaca i firmi za nabavku novih tehnologija i osavremenjavanje proizvodnje.

On je naglasio da je u tom smislu Vlada Republike Srpske ove godine predvidjela 15 miliona KM, s tim da postoji još jedan projekat koji bi trebalo da se do kraja godine realizuje, što bi ukupno iznosilo 40 miliona KM ulaganja u prerađivačku industriju.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o podsticajima za plate koje su vrlo važne, s obzirom na to da je tema okruglog stola kako sačuvati radnu snagu i obezbijediti neophodan kadar za privredu, Vlada RS je do sada isplatila 21,3 mil KM na ime podsticaja plata.

Ističući da će Vlada Republike Srpske i u narednom periodu nastaviti i sa jednim i sa drugim projektom, Novaković je rekao da je siguran da se može i više, ali da je u sadašnjim okolnostima i u skladu sa budžetom i ovo dobar podsticaj.

"Cilj okruglog stola je da se u jednoj koordinaciji saznaju svi problemi koje danas imaju poslodavci, sindikati, školske ustanove i da zajedno sa Vladom Republike Srpske, odnosno nadležnim ministarstvima, donesemo zaključke koje bi u narednom vremenu sproveli", rekao je Novaković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti