Skupština Tuzlanskog kantona usvojila rebalans Budžeta veći za 70,5 miliona KM

27.04.2022. 08:04 / Izvor: Fena
skupština TK

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je rebalans Budžeta u iznosu od 561 milion KM, što je za 70,5 miliona KM više od prvobitno usvojenog.

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je rebalans Budžeta u iznosu od 561 milion KM, što je za 70,5 miliona KM više od prvobitno usvojenog.

Kako je izjavio ministar finansija TK Suad Mustajbašić, prijedlog izmjena i dopuna Budžeta TK-a osim prihodovne strane, ima i rashodovni dio koji je naglašen kroz socijalni segment, ali i investicijski.

Povećanje raspoloživih sredstava Ministarstvu socijalnog rada, politike i povratka iznosi više od 20 miliona KM.

"Imamo ugrađene projekte za jačanje naših institucija, prije svega Uprava policije gdje će biti ukupno dato 15,1 milion KM. Ministarstvu turizma, trgovine i saobraćaja će biti na raspolaganju dodatnih dva miliona KM za pomoć lokalnim zajednicama u projektima cestogradnje, jačanje robnih rezervi sa dodatnih milion KM, jačanje struktura Civilne zaštite TK-a gdje ćemo pomoći s milion i tri stotine hiljada KM opremanje lokalnih štabova", izjavio je ministar Mustajbašić.

Kako je kazao, izmjene Budžeta se rade u periodu kada je aktivno svakodnevno poskupljenje, te da je ovo način da građanima bude vraćen njihov novac, od pomoći penzionerima u iznosu od 3,6 miliona KM, besplatnih udžbenika učenicima u osnovnom obrazovanju, povećanja egzistencijalnih naknada demobilisanim borcima, te uvođenje u prava na naknadu majki porodilja.

"U skladu s mjerama Vlade Tuzlanskog kantona, povećanje plata će biti policiji, državnim službenicima i namještenicima. Prvi put u historiji Tuzlanskog kantona majke porodilje će imati naknade. Podnosioci zahtjeva za naknade dokumentaciju će centrima za socijalni rad moći dostavljati tokom cijelog maja i biće objavljen put od zahtjeva do realizacije", izjavio je Mahir Mešalić, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Iz opozicije nisu zadovoljni trenutnim izmjenama i dopunama Budžeta, ali i su podržali tokom glasanja navedene izmjene u Budžetu TK-a.

"Povećanje od 70 miliona KM nije realno i nećemo ga moći ostvariti. Niko neće da kaže koliki je nama PDV, on jeste 17 posto, ali u realnosti je prešao preko 38 posto zbog potrošačke korpe i priliva sredstava u Budžet. Prethodna Vlada TK je bila jako oprezna u planiranju Budžeta TK. Nismo zadovoljni malim povećanjem u primarnoj poljoprivredi zbog dešavanja u okruženju i nedefinisanost porodiljskih naknada. Zadovoljni smo sa povećanjem plata budžetskih korisnika", izjavio je Senad Alić, zastupnik PDA u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Iz Stranke demokratske akcije su kazali da su stvorili preduslove da sve ono što su potpisali kroz koalicioni sporazum pri formiranju Vlade, bude provedeno. Riječ je o 18 mjera iz ekspozea premijera Irfana Halilagića.

"Jako važno je naglasiti da od 70 miliona, oko 20 ide prema institucijama poput opremanja policije, a da ovih 50 se na određeni način dijeli narodu kroz grantove fizičkim licima. To su porodilje, penzioneri, boračka populacija. Mi u ovim teškim vremenima inflacije želimo da vratimo sredstva građanima jer je riječ o njihovom novcu", izjavio je Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Na unaprjeđenju obrazovanja će biti rađeno u nekoliko segmenata, od povećanja plata zaposlenima u obrazovanju, drugi dio se odnosi nanabavku udžbenika za sve učenike osnovnih škola, a treći dio su ulaganja u kapitalne projekte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti