Gradu Mostaru dodjela grant sredstava od 80 hiljada eura, uključeni i građani

05.05.2022. 11:31 / Izvor: Akta.ba
Mostar

Svečano potpisivanje Ugovora između Vijeća Europe i Grada Mostara o dodjeli grant sredstava bit će održano u petak, 6. maja, u mostarskoj Gradskoj vijećnici s početkom u 11 sati.

Svečano potpisivanje Ugovora između Vijeća Europe i Grada Mostara o dodjeli grant sredstava bit će održano u petak, 6. maja, u mostarskoj Gradskoj vijećnici s početkom u 11 sati.

Ugovor će potpisati Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Europe u Sarajevu i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, najavio je projektni tim.

Ističu kako grant sredstvima Vijeće Europe namjerava podržati Grad Mostar u provedbi preporuka koje proizilaze sa sjednice Skupštine građana Mostara održane u julu 2021. godine, a koje su navedene u Akcijskom planu za provođenje preporuka usvojenog od strane Gradskog vijeća u studenom iste godine.  

Vrijednost Ugovora je 35.000 eura i predstavlja prvi dio od ukupno 80.000 eura kojim će Grad Mostar biti podržan kroz navedeni projekt.

"Sredstva su namijenjena za nabavku i postavljanje kanti za otpad na određenim javnim površinama, hortikulturno uređenje školskih dvorišta dvije osnovne škole te realizaciju kampanje podizanja svijesti javnosti o ekologiji", objašnjeno je.

Dalje se ističe kako će sve aktivnosti predviđene ovim Ugovorom doprinijeti jačanju kapaciteta grada, njegove otvorenosti, sudjelovanju građana u procesu donošenja odluka te povećanju povjerenja između građana Mostara i gradske vlasti.

Dodjela ovih sredstava realizira se u okviru projekta Vijeća Europe "Inoviranje demokratskog učešća na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini" kojeg implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti, a u okviru Akcijskog plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu 2022.-2025.

"Cilj projekta je poboljšanje kvalitete lokalne demokracije i stvaranje mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru i u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju.

Na koncu je naznačeno kako projekt promovira nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti