Na IBU održana konferencija o budućnosti automobilske industrije

08.05.2022. 13:07 / Izvor: Akta.ba
ibu

Futures Automotive Conference okupila preko 150 studenata tehničkih nauka, te stručnjaka i entuzijasta automobilske industrije.

Fondacija Budućnosti u BiH i Internacionalni Burch univerzitet su jučer na Futures Automotive Conference okupili preko 150 studenata tehničkih nauka, te stručnjaka i entuzijasta automobilske industrije.

Razgovaralo se o karijerama u automobilskoj industriji, te izazovima sa kojima se susreće cijeli svijet, ali i Bosna i Hercegovina. 

Govornici su bili internacionalni i domaći stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u industriji. Sabahudin Husić, Autonomous Driving KPIT, je govorio na temu samoupravljajućih automobile i izazovima s kojim se inžinjeri susreću.

O električnom automobilu sa najboljom performansom govorio je Miroslav Macan, Chief Powertrain & Power Electronics inžinjer u Rimac grupaciji, a o IT mreži u električnim vozilima, Selma Kunosić, inženjerka kvalitete iz Audija. 

Prof.dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta na početku konferencije istaknuo je da je IBU prije svega poduzetnički univerzitet i da ga raduje veliki broj okupljenih stručnjaka i entuzijasta automobilske industrije na jednom mjestu.

ibu

Naravno, nije izostavljena ni tema zelene energije i okoliša – te su se najnovije tehnologije recikliranja baterija i njihov uticaj na okoliš, kao i izazove s kojima se Bosna i Hercegovina susreće, diskutovane u panelu, koji je vodila Mehrija Hasičić, viša asistentica na Internacionalnom Burch univerzitetu, a panelisti su bili Jasmin Lučkin, inžinjer iz Porsche BH, te dvije inžinjerke iz Norhtvolt kompanije, Selma Zilić i Irma Hodzić.

"Svijet trenutno aktivno radi na unaprijeđenju tehnologije za električna vozila koja će nam pomoći da se borimo protiv klimatskih promjena i da učinimo saobraćaj sigurnijim. Postoji veliki broj Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta koji rade na projektima koji će oblikovati našu budućnost, i zadovoljstvo nam je što smo ih ovom konferencijom uspjeli zbližiti sa studentima i ostalim entuzijastima automobilske industrije. Također, želimo se zahvaliti velikom timu volontera koji stoje iza ovoga, te kompanijama i govornicima koje su izdvojile svoje vrijeme i proveli subotu s nama", istaknule su organizatorice konferencije i stipendistice Fondacije budućnosti u BiH, Ivana Jeftović i Azra Velić, također studentica Internacionalnog Burch univerziteta.  

Bosna i Hercegovina trenutno posjeduje oko 170 punjača za električna vozila, što je još uvijek simbolična cifra, a tu su i problemi sa birokratskom regulacijom za vozila koja imaju nultu stopu zagađenja.

Govornici su istakli da je pred nama još uvijek dug put kako bismo sustigli razvijene svjetske zemlje i bili u korak sa budućnosti. 

Pored predavanja, učesnici su imali priliku uživati u izložbi njihovih najnovijih modela električnih automobila Porsche BH, a i studenti iz Forumla Student Arger Race tima su predstavili svoj bolid na kojem trenutno rade. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti