Mještani Karanovca žive u strahu da će ponovno početi s radom kamenolom Planina

09.05.2022. 07:34 / Izvor: BHRT
planina

Mještani Karanovca kod Banjе Luke još žive u strahu da će ponovno početi s radom kamenolom Planina, koji je zatvoren 2015. godine.

Mještani Karanovca kod Banjе Luke još žive u strahu da će ponovno početi s radom kamenolom Planina, koji je zatvoren 2015. godine. Nakon što je ministarstvo industrije, energetike i rudarstva firmi Integral Inžinjering iz Laktaša dalo dozvolu za dalju eksploataciju u ovom kamenolomu, tako je započela i pravna bitka mještana. Rad kamenoloma za sada je stopiran do završetka sudskih sporova.

Mještani Karanovca kod Banjaluke neće dozvoliti ponovno otvaranje kamenoloma krečnog kamena u blizini svojih kuća nakon što je 2018. godine koncesija za eksploataciju data firmi Integral inžinjering na 10 godina. Mještani okupljeni u grupu "Sačuvajmo Karanovac" sudski su poništili prvo Rješenje o koncesiji,dok su na drugo rješenje iz 2021.godine uložili tužbu, koja je kasnije odbačena.

"Oni nisu dobili koncesiju. Mi smo to pravno oborili, tu neku ekološlu dozvolu koju su oni na početku dobili na osnovu lažnih argumenata. To smo oborili, sada čekamo drugostepenu presudu, za koju se nadamo svim srcem i voljom biti u našu korist", rekao je Aleksandar Novaković, član neformalne grupe "Sačuvajmo Karanovac".

Kamenolom u Karanovcu radio je do 2015. godine, a mještani i dalje pamte buku od eksplozija i pucanje zidova od detponacija. Smatraju da u jednom turističkom mjestu kakav je Karanovac bilo kakav kakav kamenlom ne smije raditi. Pri tome u blizini je navode Fabrika vode i rafting područje Vrbasa.

"Mislim da blizini ovakvog grada nešto ovako se događa, kamenolom u samom gradskom naselju. Tu su razni kancerogeni sastojci, gdje ljudi oboljevaju čak od raka", naglasio je Nikica Došen, mještanin Karanovca. 

"Grozno je da u jednom ovako gusto naseljenom mjestu uopšte i radi kamenolom, jer oni gledaju svoj profit, svoju zaradu. Za nas je ovo kvalitetan kraj, zemlja je takva da je dobra za poljoprivredu, stočarstvo, voćarstvo", kazala je Stojanka Došen, mještanin Karanovca. 

Ekološku dozvolu Integral Inžinjering nije dobio, jer je tražio od resornog ministarstva dodatni rok za dostavljanje dokumentaciuje upravo zbog upravnih postupaka u vezi sa koncesijom.

U ministarstvu za prostorno uređenje,građevinarstvo i ekologiju kažu kako su obustavili prvobitni postupak izdavanja Rješenja za odobravanje studije uticaja na životnu.

"Nisu tačni navodi da je Ministarstvo dalo ekološku dozvolu jer ne postoji osnov za vođenje upravnog postupka za izdavanje ekološke dozvole do donošenje odluke u postupku procjene uticaja na životnu sredinu, a taj postupak je prekinut do okončanja upravnog spora", pojasnili su iz ministarstva. 

U Integral inžinjeringu nismo dobili nikakav odgovor. Ono što je ostalo nejasno smatraju mještani je kako to da saglasnost koju je navodno ranije dao tadašnji predsjednik mjesne zajednice Karanovac za rad kamenoloma ne postoji u arhivi Gradske uprave, što je u gradskoj upravi takođe potvrđeno.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti