Aluminij će izvoziti dijelove za automobilsku industriju na europsko tržište

09.05.2022. 08:07 / Izvor: Večernji List
Aluminij

Predsjednik uprave Aluminij Industrije Amir Gross Kabiri se pobrinuo, vlastitim ulaganjem, da Aluminij i u idućim desetljećima bude vodeća proizvodna kompanija u BiH.

Predsjednik uprave Aluminij Industrije Amir Gross Kabiri se pobrinuo, vlastitim ulaganjem, da Aluminij i u idućim desetljećima bude vodeća proizvodna kompanija u BiH, piše Večernji list BiH.

Zahvaljujući predanim radnicima i jednoglasnoj podršci svih nivoa Vladinih tijela, posebno Vlade Federacije BiH, Aluminiju je vraćena stabilnost te je ponovno postao najveći bh. uvoznik i izvoznik.

Iz Aluminija navode kako su sada spremni za sljedeću fazu, a dio tog plana je i razvoj gotovih proizvoda, uz istovremeno povećanje kapaciteta proizvodnih pogona Ljevaonice. Možemo reći da je Aluminij tačno tamo gdje je prema planovima predsjednika uprave Aluminij Industrije i trebao biti u ovo vrijeme. Zacrtani plan se i ostvaruje. Postignuti rezultati Aluminij Industrije pokazatelj su vizije i uspjeha uprave i radnika. U manje od godinu dana postigli su rekorde u proizvodnim kapacitetima.

"U sepembru 2021. Ljevaonica je proizvodila 12.500 MT mjesečno, što je više nego što je ikada proizvedeno u prošlosti. Do maja ove godine povećat će se na 19.100 MT mjesečne proizvodnje. Ukupni plan proizvodnje za ovu godinu je 208.000 MT aluminijskih trupaca, blokova i ingota, dok će u idućoj godini Ljevaonica proizvoditi više od 252.000 MT proizvoda", otkrili su iz Aluminij Industrije.

S oko 340 zaposlenih, 300 kooperanata, većim dijelom domaćih, s pravom se može reći da je Aluminij ponovno gigant Hercegovine, ali i cijele BiH. Potpisivanjem strateški važnih ugovora za nabavu sirovine i otkup proizvoda, menadžment Aluminija osigurao je stabilnost u poslovanju ove kompanije.

Razvojem konačnog proizvoda u saradnji s jednim od strateških partnera Duferco kompanije sa sjedištem u Švicarskoj, Aluminij će na europsko tržište izvoziti dijelove za automobilsku industriju. Predstavnici dvije kompanije Glencore i Duferco dolaze u posjet u Mostar idućih dana kako bi se s menadžmentom Aluminija radilo na razvojnim planovima Aluminija za idućih pet godina. Duferco je svjetski lider kada je u pitanju čelik, a postaje i jedna od najvažnijih kompanija i u aluminijskoj industriji.

"Aluminijevi proizvodi nisu samo to, nego su vrhunski brend. Aluminij ima jedinstven pristup na ovom tržištu, nudi proizvode po mjeri kupca s visokim standardima kvalitete, učinkovitosti i fleksibilnosti u usluzi. Aluminij smatram svojim najvrijednijim partnerom, njegov pristup temelji se na tome da sa svojim partnerima uvijek unapređuje brend", kazala je Rachel Lavie iz Duferco kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti