Vlada BPK utvrdila Plan upravljanja otpadom za period do 2027.

10.05.2022. 15:22 / Izvor: Akta.ba
Vlada BPK

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je na sjednici utvrdila Plan upravljanja otpadom BPK Goražde za period od 2022. do 2027. te ga proslijedila Skupštini BPK u daljnju proceduru.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je na sjednici utvrdila Plan upravljanja otpadom BPK Goražde za period od 2022. do 2027. te ga proslijedila Skupštini BPK u daljnju proceduru.

Kako je istaknuto, Plan upravljanja otpadom BPK Goražde je osnova za planiranje upravljanja otpadom kako na nivou Kantona, tako i na nivou općina. 

On uvodi red u ovu oblast i osigurava upravljanje svim vrstama otpada na ekološki prihvatljiv način, tj. na način koji je definiran u Strategiji i u Federalnom planu upravljanja otpadom, odnosno kako je to definisano u zemljama EU. 

Bez tog dokumenta ne mogu biti realizovani ozbiljni projekti iz oblasti upravljanja otpadom - izgradnja regionalnih centara, sanacija postojećih općinskih deponija i njihovo prilagođavanje regionalnom konceptu, sanacija divljih deponija, i on je najvećem broju slučajeva uslov za dodjelu grant ili drugih povoljnih sredstava za realizaciju projekata iz te oblasti.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline dobilo je saglasnost za prijavu na Javni poziv za odabir korisnika Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije” koji je raspisalo Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Prema riječima resornog ministra, to Ministarstvo ima već spremna tri projekta s kojima će aplicirati na taj javni poziv.

Ministarstvo za privredu dobilo je od Vlade saglasnost za pokretanje postupka javne nabavke za izradu predfizibiliti sudije vjetroparkova na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. 

Vlada je odobrila i Program podrške razvoju drugih nivoa vlasti po projektima za 2022. u budžetu Ministarstva za privredu u iznosu 100.000 KM, kojim je predviđena podrška jedinicama lokalne samouprave na području kantona u pogledu sufinansiranja projekata sanacije putne infrastrukture, uređenja i izgradnje parkinga, ulične rasvjete i drugih infrastrukturnih projekata.

Odobrene su i izmjene i dopune Plana i Programa utroška sredstava Direkcije za ceste BPK Goražde, te Program o izmjenama Programa utroška sredstava Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport sa ekonomskog koda - Ostali tekući transferi - informisanje za 2022., saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti