Sindikat rudara traži 20 posto više plate, poslodavci daju osam

12.05.2022. 07:39 / Izvor: Agencije
rudari

Predstavnici Sindikata radnika rudnika Federacije BiH (FBiH) na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima federalne Elektroprivrede i Rudnika Banovići zatražili su povećanje plata za 20 posto, dok je druga strana ponudila povećanje od osam posto.

Predstavnici Sindikata radnika rudnika Federacije BiH (FBiH) na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima federalne Elektroprivrede i Rudnika Banovići zatražili su povećanje plata za 20 posto, dok je druga strana ponudila povećanje od osam posto.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić ocijenio je sastanak sadržajnim, ali je istakao da još nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Prema njegovim riječima, predstavnici sindikata jasno su istakli da ne odustaju od zahtjeva da se poveća plata radnicima u sedam rudnika koji posluju u koncernu Elektroprivrede i Rudniku Banovići.

Husić je rekao da su iz Elektroprivrede i Banovića dobili priznanje da zahtjev Sindikata ima uporište u drastičnom poskupljenju troškova života, ali je pitanje da li mogu zatvoriti finansijsku konstrukciju.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić upoznaće na današnjoj sjednici Vladu FBiH o ovoj rundi pregovora, nakon čega bi Vlada trebalo da zauzme stav o svim zahtjevima Sindikata radnika u rudnicima.

Husić je naveo da su u dobroj mjeri približeni stavovi socijalnih partnera po dvije stavke radne verzije kolektivnog ugovora – strukture platnih razreda i sistematizacije radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti