Podrška tržišnoj infrastrukturi BiH: 1,5 miliona KM za 12 lokalnih jedinica

13.05.2022. 09:33 / Izvor: Akta.ba
tržišna infrastruktura

Jučer je u Sarajevu održano potpisivanje ugovora za 6 od 12 lokalnih jedinica, koje će sa 1,5 miliona KM bespovratnih sredstava Evropske unije unaprijediti i razviti ruralnu tržišnu infrastrukturu.

Jučer je u Sarajevu održano potpisivanje ugovora za 6 od 12 lokalnih jedinica, koje će sa 1,5 miliona KM bespovratnih sredstava Evropske unije unaprijediti i razviti ruralnu tržišnu infrastrukturu. Konkretno, bit će izgrađene zelene i stočne pijace, različite tržnice, otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste.

SD

Prvenstveno, sredstvima Evropske unije bit će podržani Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac, Banja Luka i Bihać dok će u narednom periodu ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini istakao je da izgradnja održivih lokalnih zajednica i ruralnih područja mora biti srž društva. „

"Lokalna infrastruktura i aktivnosti lokalnih zajednica otvaraju mogućnosti za zapošljavanje, zelenu i digitalnu povezanost te inovativna poduzeća, a sve to vodi ka održivoj poljoprivredi. Današnji grantovi su jedan mali dio naše ukupne podrške sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja od 30 miliona eura", rekao je Ambasador Sattler.

SATTLER

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini kazala je da će podrška omogućiti dalji razvoj ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište.

"Razvojni program Ujedinjenih nacija je ponosni partner Evropske unije na jačanju konkuretnosti poljoprivede i daljem ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini. Podrškom projekta EU4AGRI postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurat će se uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Posebno je bitno da će ove investicija podržati pojedince, mala poljoprivredna gazdinstva, žene ili mlade koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH", kazala je Nedera.

Realizacijom prvih 6 planiranih projekata će se omogućiti bolja tržišna infrastruktura za 168 krajnjih korisnika.

Podrška je osigurana kroz projekat EU4AGRI koji finansira Evropska unija kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, a koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti