Koje su alternative BiH ako Rusija zaustavi plin: Naš proizvod kao alternativu C

13.05.2022. 11:05 / Izvor: N1
gasovod

Foto: Trans Adriatic

Alternativa A je osnovni pravac. B je alternativni izvor. C je da Kanton Sarajevo, koji je najveći korisnik plina u Federaciji BiH, alternativu ima u grijanju na električnu energiju.

"Cijena energenata u Federaciji Bosne i Hercegovine je najbolja u cijeloj Evropi", poručio je u programu N1 ministar energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić. Mnoge, ipak, cijena sa razlogom ne oduševljava, kao ni činjenica da BiH nema razvijen alternativni način obskrbe plinom, nego je u potpunosti oslonjena na ruski gas koji stiže preko Turskog toka. Džindić poručuje kako se o alternativama razgovara.

Suprotno strahovima mnogih, kada je u pitanju obskrba plinom, Džindić naglašava kako trenutno nijedna stavka ne upućuje na to da bi moglo doći do prekida dotoka ovog energenta do Bosne i Hercegovine.

"Da li će do toga doći na početku grijne sezone, to niko ne može reći", naveo je Džindić.

Ukoliko do prekida ipak dođe, Energoinvest je u međuvremenu dobio zadatak da preispita mogućnosti alternativnog snadbijevanja istim pravcem, ali iz potpuno drugog izvora, dodao je Džindić. Povratna informacija se očekuje u narednih deset ili petnaest dana.

Džindić navodi kako se razmatra i mogućnost pokretanja aktivnosti brze implementacije snadbijevanja ukapljenim plinom preko naftnog terminala u Pločama.

"Alternativa A je osnovni pravac. B je alternativni izvor. C je da Kanton Sarajevo, koji je najveći korisnik plina u Federaciji BiH, alternativu ima u grijanju na električnu energiju. Mi smo učinili dodatne napore da Blok 4 Termoelektrane Tuzla i Termoelektrane Kakanj pustimo u funkciju i da imamo dovoljnu količinu električne energije. Kada cijenovno posmatramo, našu cijenu električne energije prema domaćinstvima, cijenu plina i drugih energenata, ubjedljivo je najbolja cijena električne energije", istakao je ministar energetike i rudarstva FBiH.

Poručio je i kako je cijena električne energije u FBiH je najniža cijena u regionu i u Evropi.

"Dakle, imamo naš proizvod kao alternativu C. Na sve ostalo mi nemamo uticaja", zaključio je Nermin Džindić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti