Nije usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH

16.05.2022. 13:45 / Izvor: Akta.ba
PSBiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije prihvatio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije prihvatio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Predstavnički dom, a čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije, u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Delegati su usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, a predsjedavajući Doma Dragan Čović je, citirajući Poslovnik, kazao da „ako Dom naroda prihvati mišljenje Ustavnopravne ili nadležne komisije, predloženi zakon se smatra odbijenim“.

"To je status ovog zakona nakon glasanja", naveo je Čović.

Od 15 prisutnih delegata, "za" negativan izvještaj Ustavnopravne komisije glasalo je osam delegata, a protiv je bilo njih sedam.

Iz Federacije BiH četiri delegata su bila "za", a šest protiv, dok su iz RS četiri delegata bila "za", a jedan protiv.

Prilikom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, delegat iz Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović je kazao da je ovo jedan od tri takozvana 'evropska zakona', koje čeka i Evropska unija i javnost u BiH.

"Formalno i deklarativno se iskazuje spremnost da se krene u pravcu evropskih integracija, ali je interesantno kad god dođe bilo koji konkretan zakon koji trebamo podržati u PSBiH to bude oboreno na različite načine, ali uvijek bude oboreno", naveo je on.

Kazao je kako misli da i Dom naroda PSBiH i cjelokupna bh. javnost pa i ljudi iz Evropske unije trebaju čuti razloge zašto je Ustavnopravna komisija bila protiv.

"Očekujem da čujemo argumente zbog čega ne možemo da usvojimo jedan od zakona koji su prijeko potrebni Bosni i Hercegovini", naveo je Bećirović.

Niko od članova Ustavnopravne komisije nije odgovorio na Bećirovićevo pitanje, nakon čega se pristupilo glasanju o negativnom izvještaju Komisije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti