Novi sarajevski trolejbusi pušteni u promet

20.05.2022. 11:38 / Izvor: Akta.ba
trolejbusi

Novi sarajevski trolejbusi su pušteni u promet, a do 06. juna građanima će biti omogućena besplatna vožnja.

Novi sarajevski trolejbusi su pušteni u promet, a do 06. juna građanima će biti omogućena besplatna vožnja.

Pet trolejbusa će saobraćati na postojećim linijama Otoka - Trg Austrije i Dobrinja Trg Austrije.

"Novi trolejbusi su opremljeni najsavremenijom opremom, kupljeni su novcem građana Kantona Sarajevo i zato apelujemo na sve da čuvamo i štitimo imovinu", poručili su iz Ministarstva saobraćaja KS.

Podsjećamo, nabavka trolejbusa je provedena u skladu sa pravilima i procedurama EBRD-a, a ukupna vrijednost ugovora za nabavku svih 35 niskopodnih trolejbusa iznosi 19,5 miliona eura.

Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. BKM Holding je jedan od vodećih proizvođača vozila za javni prijevoz na električni pogon u Istočnoj Evropi. Kompanija, pored trolejbusa, proizvodi i električne autobuse i tramvaje. 

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, video nadzorom, pristupom osobama sa invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određen broj USB priključaka za mobilne telefone.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti