Bagrem spasava medonosnu sezonu

23.05.2022. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
Med

Iako su početkom maja pčelari širom Bosne i Hercegovine najavljivali loš početak mednosne sezone, te predviđali da bagrem neće cvjetati, situacija se znatno popravila.

Iako su početkom maja pčelari širom Bosne i Hercegovine najavljivali loš početak mednosne sezone, te predviđali da bagrem neće cvjetati, situacija se znatno popravila, a cvjetanje bagrema je najavilo bolju sezonu od očekivane.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS, kazao je za "Nezavisne novine" da su se prognoze da bagrem neće cvjetati pokazale netačnim. 

"Bagrem jeste u nekim dijelovima izmrzao, međutim povoljni klimatski  uslovi su samo odgodili njegovo cvjetanje na kasniji  period u odnosu na prethodne godine", kazao je Barašin.

Prema njegovim riječima, pčelari s terena javljaju da je unos meda u košnice solidan.

"Situacija s terena je mnogo bolja nego što smo očekivali. S ove tačke gledišta možemo reći da smo zadovoljni početkom medonosne sezone", rekao je Barašin.

Dodajući da se nada da će i ostatak sezone biti dobar kao i njen početak.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara Federacije BiH, rekao je za "Nezavisne novine" da je bagremov med jedan od najtraženijih.

"Ovo je tek početak sezone, nemamo tačne informacije o količinama koje pčelari očekuju, ali po njenom početku vidimo da će ona biti bolja od prethodne dvije, te zbog toga očekujemo bolje i veće prinose", rekao je Deljo.

Dodajući da su prvi rezultati cvjetanja bagrema vidljivi s bagremovih paša u okolini Modriče, Odžaka i Svilaja, ističući da se pčelari u Federaciji najviše oslanjaju na livadsku pašu.

"Naši pčelari se najviše oslanjaju na pčelinju pašu livada, jer ona nikada nije podbacila", rekao je Deljo.

Prema njegovim riječima, u regionalnim pčelarskim udruženjima u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori situacija s cvjetanjem bagrema je ista kao i u BiH.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne" nedavno pisale, zakasnjelo cvjetanje biljaka u Bosni i Hercegovini uslovilo je da početak medonosne sezone ne bude obećavajući, jer pčele nisu unijele značajnije količine meda u košnice, a pčelarima je jedino preostala nada u cvjetanje livade i optimalnije uslove za uzimanje nektara.

Kako kaže Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" iz Trebinja, proljeće je poprilično kasnilo s dosta niskim temperaturama u martu i aprilu, pa je i vegetacija zakasnila, ali, s obzirom na to da su pčele dobro razvijene i pčelari su uradili sve potrebne tretmane, njihova očekivanja od maja su velika.

"S obzirom na to da je proljeće zakasnilo, zakasnila je i vegetacija, ali, prema prognozama koje pčelari prate, očekuje se i slabo cvjetanje zanoveti kao jedne od medonosnijih pčelinjih paša", kazao je Ninković te dodao da očekuje da se stanje popravi na livadi, dubovoj resi, pelimu i drači.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti