Vlada FBiH podržava razvoj Nacionalnog parka Una, rezultati vidljivi

23.05.2022. 14:05 / Izvor: Fena
NACIONALNI PARK UNA

Iznimni napori i brojne realizirane aktivnosti doprinijele su povećanju broja posjeta Nacionalnom parku Una, čak i u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma usvojila Program utroška 500.000 KM utvrđenih ovogodišnjim Budžetom, kao transfer za Javno preduzeće "Nacionalni park Una". Direktor ovog preduzeća Amarildo Mulić potvrdio je kako su sredstva namijenjena i da će se usmjeriti za financiranje troškova rada i funkcioniranja JP "Nacionalni park Una".

"Naš osnivač Vlada Federacije BiH svake godine podržava rad preduzeća i kroz budžetska sredstva, pa mogu slobodno reći i da bez te podrške ne bismo uopšte ni pričali o Nacionalnom parku Una. Naravno, tu je i ostvarivanje vlastitih prihoda iz turističkih posjeta i naknada za određene usluge unutar zaštićenog područja. Konkretno, ovom podrškom Federalne vlade čuvamo stabilnost Javnog preduzeća "Nacionalni park Una", ali i kreiramo ambijent za razvoj, napredak, zaštitu i očuvanje našeg nacionalnog parka. Ova sredstva su prvenstveno vezana za plate uposlenih, odnosno funkcioniranje preduzeća", kazao je direktor Mulić.

Iznimni napori i brojne realizirane aktivnosti doprinijele su povećanju broja posjeta Nacionalnom parku Una, čak i u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu.

"Svi pokazatelji su nam potvrdili da je u dosadašnjem dijelu godine zabilježeno 20 posto više posjeta u odnosu na rekordnu 2019. godinu, kada smo evidentirali više od 120.000 posjeta. Optimistični smo da će takav trend biti nastavljen i u jeku turističke sezone. Nakon dvije godine, vraća nam se i internacionalna turistička Una regata. Ona će biti organizirana u posljednjem vikendu jula, s tradicionalne tri etape od Martin Broda do Bosanske Krupe. Očekujemo kako ćemo na najatraktivnijoj etapi od Štrbačkog buka do Bihaća imati više od 1.000 učesnika. Zato i pripremamo bogat prateći program, sa brojnim muzičkim i sportskim događajima", riječi su direktora Javnog preduzeća "Nacionalni park Una".

Osvrnuo se i na prethodno realiziranu manifestaciju "17. maj - Dan rijeke Une", u okviru koje su građani Bihaća uživali u brojnim ekološkim, kulturnim i sportskim sadržajima. Osmodnevni program bio je u znaku ekoloških akcija, sportskih turnira, naučnih prezentacija, te koncerta i izložbi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti