Turisti oduševljeni, a mještani Počitelja strahuju: "U totalnoj smo blokadi"

24.05.2022. 08:28 / Izvor: N1
Počitelj

Mještani Počitelja održali su jučer mirno protestno okupljanje zbog najavljene povremene obustave saobraćaja na magistralnoj cesti M-17 zbog čega bi u jeku turističke sezone imali velike gubitke.

Mještani Počitelja održali su jučer mirno protestno okupljanje zbog najavljene povremene obustave saobraćaja na magistralnoj cesti M-17 zbog čega bi u jeku turističke sezone imali velike gubitke. Iako je prvobitno planirana tromjesečna obustava saobraćaja, nakon sastanka predstavnika Autocesta FBiH i mještana Počitelja, dogovorena je obustava koja će trajati najkasnije do sredine juna mjeseca.

Nakon dvije vrlo loše turističke sezone, štand Arife Alagić koja prodaje svježe voće i sokove u Počitelju, okružen je turistima. Zadovoljna predsezonom, posjećenošću i prodajom nakon dugo vremena, priča nam kako je zabrinuta zbog najavljene obustave saobraćaja koja će joj donijeti ogromne gubitke.

"63 mi je godine, ja moram raditi i zaraditi, dolaze računi, moram. Ako ja sad ne zaradim do 9. mjeseca šta ću ja jesti, dolaze računi i niko ne pita imam li ja", navela je Alagić.

Obustava saobraćaja planirana je zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s magistralnog puta M17 na čvoru Počitelj Koridora 5C kao i priključka iste na M17. Odvijat će se u tri faze i trajat će do 16. augusta.

"Počitelj ostao kao otok u izolaciji"

Od prodaje suvenira i voća na štandovima, mještani i tuiristički radnici Počitelja žive, kažu ukoliko im to bude oduzeto u jeku turističke sezone zbog obustave saobraćaja bit će im ugrožena egzistencija.

"Počitelj je ostao kao otok u izolaciji, niko živ ne može prići Počitelju, samim tim ovo je gore od korone. U koroni smo imali 20 posto u odnosu na ranije sezone, a ovo je sve sada totalna blokada. To je neprihvatljivo", apeluje mještanka Jadranka Dizdar.

"Strahujemo, držimo restoran i od toga živimo i mi i još deset familija", dodala je Manuela Boškailo.

Kao alternativne opcije mještani su predlagali noćni rad ili rad van turističke sezone. No iz Autocesta pojašnjavaju rokovi se moraju ispoštovati, a obustava je nužna iz sigurnosnih razloga jer postoji opasnost od obrušavanja kamenja prilikom izvođenja radova.

"Tu se radi o nekih sto metara dužine, gdje je pristupna cesta pozicionirana da se nalazi na litici iznad magistralne ceste neke visinske razlike oko 70 metara i horizontalne 20 metara i na tom dijelu nije moguće osigurati siguran i nesmetan prolaz vozila zbog velike opasnosti pada kamenog materijala sa pozicije izvođenja radova", pojasnio je Antonio Križanac, šef projekta na izgradnji ove dionice.

No nakon sastanka predstavnika Autoceste FBiH s mještanima kompromis je postignut, te je dogovoreno da prva faza radova koja podrazumijeva dnevne obustave saobraćaja traju najkasnije do 12.6. Za mještane je to prihvatljivija opcija.

"Bilo je tri mjeseca, sad evo neke tri sedmice. I to će pogoditi turizam u Počitelju, ali možda malo manje od onog što je bilo najavljeno", napomenuo je Almir Rahić.

Turisti oduševljeni

Počitelj je mjesto koje živi od turizma i kojeg godišnje posjeti veliki broj turista. Iako postoje alternativni pravci, mještani smatraju da se ni turisti ali ni domaći gosti neće odlučiti na dodatnu vožnju od 20 km kako bi stigli do odredišta.

"Došao sam iz Holandije, bio sam u Počitelju i ranije i dolazim uvijek iznova je je ovo prelijepa zemlja i ovo mjesto je očaravajuće", govori za N1 turista iz Holandije.

"Nisam se još pela na vrh do kula, ali moja prijatelica jeste. Čekam je da dođe, ovo mjesto je jako lijepo nisam prije bila, živopisno je, i mislim da bi se dalo poraditi na nekim dodatnim sadržajima", dodala je turistkinja iz Amerike.

Procjene su da godišnje ovo mjesto posjeti približno 100.000 turista.Protekle dvije godine ta brojka bila je značajno manja, pa se mještani nadaju da će ova godina nakon završetka prve faze radova na pristupnoj cesti biti godina povratka.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti