Slijedi povećanje osnovice za obračun egzistencijalne naknade u BPK-a

31.05.2022. 08:15 / Izvor: Fena
osnovica

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) utvrdila je i u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK-a.

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) utvrdila je i u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK-a.

Kako je na jučerašnjoj pres-konferenciji pojasnio ministar za boračka pitanja Edin Aganović, osnovni razlog za izradu Zakona je usklađivanje s federalnim zakonima koji regulišu oblast boračko-invalidske zaštite, ali i poboljšanje samog teksta važećeg Zakona nako što su uočenim nedostacima u njegovoj primjeni.

Podsjetio je da je u aprilu ove godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica FBiH, koji je nametnuo obavezu nižim nivoima vlasti usklađivanje propisa.

"Ono što je novina i što smo mi svakako predložili tiče se uvođenja u pravo supružnika demobilisanih boraca u pravo na egzistencijalnu naknadu, te djece šehida i poginulih branilaca, koja su imala pravo na porodičnu invalidninu a koja su po ranijem zakonskom rješenju nakon prestanka primanja porodične invalidnine i navršenih 25 godina života, gubili prava. Stupanjem na snagu ovog zakona  na nivou našeg kantona oni će imati pravo da uživaju sva dopunska prava, a poznato je da ih u zakonu ima trideset", kazao je Aganović.

Napomenuo je da je zakonskim rješenjem na nivou FBiH stvorena  obaveza svim kantonima  za donošenje podzakonskih akata  koji će prilikom zapošljavanja u institucije čiji je osnivač kanton ili Federacija osigurati direktnu prednost pri zapošljavanju boračke populacije, a ne u smislu da imaju prednost kako je to bilo do sada pod jednakim uslovima.

Zakonom je propisano i da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti supruga umrlog demobilisanog branioca, ukoliko na dan podnošenja zahtjeva nema navršenih 57 godina života, te ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji za mjesec decembar 2018.godine i ako je umrli bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci, a ujedno i utvrđena obaveza kantonalnim organima da svojim propisima regulišu predmetno pravo.

"Kao što smo i najavili prilikom usvajanja budžeta BPK-a za 2022. godinu, u vezi povećanja koeficijenta za isplatu egzistencijalne naknade, postupajući po zaključku Vlade BPK, Ministarstvo za boračka pitanja dostavit će prema Vladi BPK prijedlog odluke za povećanje osnovice za obračun egzistencijalne naknade sa četiri na pet konvertibilnih maraka po mjesecu učešća u Oružanim snagama. Kako bismo to ispoštovali, mi smo unutar budžeta izvršili preraspodjelu sredstava i osigurali sredstva za isplatu do kraja godine", naglasio je ministar za boračka pitanja BPK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti