Sedam njemačkih kompanija iz metalskog sektora traži potencijalne partnere u BiH

31.05.2022. 12:27 / Izvor: Akta.ba
metalsk sektor

Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) u saradnji sa njemačkim Saveznim ministarstvom za privredu i zaštitu klime danas je organiziralo konferenciju i B2B razgovore na temu "Proizvodnja i obrada metala u Bosni i Hercegovini".

Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) u saradnji sa njemačkim Saveznim ministarstvom za privredu i zaštitu klime (BMKi) danas je u Sarajevu organiziralo konferenciju i B2B razgovore na temu "Proizvodnja i obrada metala u Bosni i Hercegovini“.

Konferencija je okupila bh. privrednike iz metaloprerađivačkog sektora s ciljem spajanja sa zainteresiranim njemačkim kompanijama kao potencijalnim poslovnim partnerima, te ostvarenju poslovne suradnje.

Amra Šurković, predstavnica Njemačke privredne komore - AHK u BiH (AHK mreža je sinonim za iskustvo, know-how, resurse, kapacitete i kontakte te se u skladu s tim po nalogu Savezne vlade angažuje za unapređenje vanjske trgovine Njemačke.) za Akta.ba je kazala da je u Bosnu i Hercegovinu stiglo sedam eminentnih njemačkih kompanija koje traže potencijalne partnere za uspostavljanje novih saradnji, u segmentu metalske industrije. 

“Glavni cilj naše konferencije je spajanje njemačkih malih i srednjih metaloprerađivačkih preduzeća sa bosanskohercegovačkim kompanijama iz iste industrije, te otvoranje mogućnosti za tehnološke provajdere koji mogu imati koristi od modernizacije cjelokupne industrije.  Nakon dvije godine pauze ponovo smo uspostavili naš sistem rada, pa tako ovaj put dovodimo sedam novih kompanija u BiH kako bi našli svoje buduće poslovne partnere. Kompanijama smo kroz današnju konferenciju omogućili da predstave svoje usluge i proizvode, a na kojoj smo istima predstavili i tržište BiH i potencijale koje nude naše kompanije”, kazala je Šurković.

Kazala je da današnja konferencija nudi sticanje mnoštva korisnih informacija i poslovnih prilika uzimajući u obzir renome prijavljenih njemačkih učesnika te izlaganja stručnih referenata, kako domaćih tako i inostranih.

Sedam kompanija koje su se predstavile su lideri u proizvodnji specijalnih mašina za trofazne motore, zatim u sektoru CNC glodanja i tokarenja, jedna kompanija je svjetski proizvođač kompresora, tu je još i kompanija koja se bavi tehnologijom transportera i izgradnjom postrojenja za rasute i krupne terete. Svoje usluge predstavila je i kompanija koja je jedna od vodećih kompanija na europskom tržištu za precizne brusne ploče i tijela.

Sektor metaloprerade u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju. S obzirom na konkurentnu radnu snagu i kratke rokove isporuke zbog blizine EU, bosanskohercegovačke firme se u posljednjim godinama afirmiraju kao pouzdan i važan poslovni partner brojnim njemačkim kompanijama, koje sve više iskazuju interes za saradnju.

Šurković navodi da poseban potencijal za bosanskohercegovačke kompanije postoji u oblastima kao što su razvoj i proizvodnja CNC mašina, proizvodnja generatora, motora i konvertora, proizvodnja i distribucija komprimiranog zraka, tu je još i proizvodnja sigurnosnih sistema zatim proizvodnja sistema za čišćenje i odmašćivanje industrijskih dijelova i potencijali kroz primjene najmodernijih tehnologija za obradu metala i mnogih drugih.

Nakon konferencije planirani su B2B sastanci a nakon toga, u narednim danima, za firme iz Njemačke će, kako Šurković kaže, biti organizirani i poslovni susreti sa još nekim kompanijama u BiH i obilazak istih.

Podsjetimo, SR Njemačka, kao najrazvijenija ekonomija Evrope, predstavlja jednog od svjetskih lidera u metaloprerađivačkom sektoru.

Kao najveći proizvođač čelika u EU, sa godišnjom proizvodnjom od približno 39,7 miliona tona sirovog čelika, očekuje se da će ova industrija u tekućoj godini zaposliti dodatnih 70.000 ljudi.

Promet njemačke metaloprerađivačke industrije u 2020. godini iznosio je oko 91,8 milijardi eura, dok je prošle godine izvezeno metala u vrijednosti od otprilike 67,3 milijarde eura.

Broj zaposlenih u ovoj grani industrije se trenutno procjenjuje na oko 225.000.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti