Košarac: Podrška aktivnostima na uključivanju BiH u inicijativu "Otvoreni Balkan"

07.06.2022. 10:37 / Izvor: Akta.ba
otvoreni balkan

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac podržao je aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske i srpskih predstavnika u institucijama BiH na pridruživanju BiH regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac podržao je aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske i srpskih predstavnika u institucijama BiH na pridruživanju BiH regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Pozdravljam jučerašnji zaključak Narodne skupštine da podrži uključivanje BiH u inicijativu "Otvoreni Balkan", potvrđujući time da je Republika Srpska trajno posvećena očuvanju mira i stabilnosti kroz saradnju na integracijskim inicijativama", poručio je Košarac.

Podsjetio je da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije dvije godine pokrenuo pitanje pristupanja BiH ovom regionalnom projektu, koji omogućava brojne benefite građanima i privrednoj zajednici kroz jedinstveno regionalno tržište, slobodan pristup tržištu rada, slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga.

 "Na značaj "Otvorenog Balkana" ukazao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je uoči dvodnevnog Samita ove regionalne inicijative u Ohridu, pozvao Predsjedništvo BiH da razmotri i podrži pristupanje BiH ovoj inicijativi", naveo je Košarac.

Po njegovim riječima, jačanje saradnje i unapređenje ekonomskih veza u regiji treba da bude prioritet institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

 "Svjestan činjenice da "Otvoreni Balkan" znači vjetar u leđa domaćoj privredi, ekonomskom razvoju, povećanju broja investicija i radnih mjesta, lično sam snažan zagovornik priključivanja ovoj regionalnoj inicijativi. O njenim prednostima u više navrata razgovarao sam sa zvaničnicima zemalja članica - Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, nakon čega sam u potpunosti uvjeren da ne postoji nijedan opravdan razlog da ostanemo 'crna rupa' na zapadnom Balkanu", poručio je Košarac.

Kako je istakao, dodatni motiv za uključivanje BiH u inicijativu ''Otvoreni Balkan'' predstavlja odlučna opredijeljenost poslovne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH za regionalno povezivanje i saradnju.

Košarac je naglasio da iz kontakta sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH proizlazi jasan stav domaćih privrednika da protivljenje pozitivnim regionalnim tokovima znači usporavanje i direktnu blokadu razvoja privrednih potencijala.

"To je nedopustiva praksa, protiv koje se moramo boriti u interesu građana i poslovne zajednice. Zbog toga ćemo i dalje insistirati na članstvu u 'Otvorenom Balkanu', suprotstavljajući se politikama koje, vođene predrasudama i politikanstvom, drže kao taoce domaći privredni sektor", zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti