Oporavak od poplava u Čeliću trajat će godinama, nemoguće sve nadoknaditi

13.06.2022. 13:44 / Izvor: Agroklub
Poplave

Nakon razornih poplava koje su u petak, 10. juna, zahvatile općinu Čelić uslijed snažnog nevremena, poljoprivredni proizvođači zbrajaju štete koje se na pojedinim imanjima broje i u stotinama hiljada maraka.

Nakon razornih poplava koje su u petak, 10. juna, zahvatile općinu Čelić uslijed snažnog nevremena, poljoprivredni proizvođači zbrajaju štete koje se na pojedinim imanjima broje i u stotinama hiljada maraka. Prema riječima poljoprivrednika Mustafe Meškovića, koji se proizvodnjom bavi već 30 godina, situacija je gora nego 2014. godine.

Obilna kiša je padala oko dva sata, a nivo vode je, kako navodi, bio viši za oko 1,5 metara u odnosu na poplave od prije osam godina. Ovom proizvođaču su stradali plastenici, jagode na 38 dunuma i voćnjak na nekoliko hektara.

"Plastenika je uništeno oko tri dunuma, a ostalo je jagoda. Imam štete na sadnom materijalu oko 100.000 KM, plodu šljive 60.000 KM, na plastenicima 10.000 KM i nasad jagode od 30 do 40 hiljada maraka. Voda je odnijela i nekoliko pumpi, potopljena je hladnjača, kuće poplavljene", kaže Mešković.

Nemoguće sve namiriti

Sanirat će, dodaje, onoliko koliko može. Najteže mu pada šteta na matičnjaku jagoda koja se može sanirati samo 50 posto, plastenike će kaže kupiti.

"Plod šljive ne mogu nadoknaditi, led je ubio 50 posto. Skoro 7 hektara šljive imam, bile su dosta dobro rodile i očekivao sam da ću namiriti gubitke od prošle godine. Matičnjak jagode drugi puta prskam da bi zaštitio dalje širenje pora, zaustavit ću to sve, ali ću 50 posto morati da bacim. Imam još dva prskanja, a njoj treba 20 dana da se adaptira u tom vremenu, trebala je loza da krene, doći će juli, veliki vrućine i to će zaustaviti. Tako je, kako je", pojašnjava Mešković.

Navodi kako će oporavak trajati dvije do tri godine, bez obzira na pomoć općine i kantona, nemoguće je sve namiriti. Osim usjeva, dodaje, u podrumu su stradale mašine u vrijednosti oko 20.000 KM.

"Nećemo ići naprijed i razvijati se, najvažnije je opet da su sačuvane žive glave. Namirit će se šteta, za dvije-tri godine vratit ćemo izgubljeno", ističe.

Komisija izlazi na teren

U zgradi Općine od jutros je gužva. Stanovnici Čelića prijavljuju štete na stambenim i privrednim objektima te poljoprivrednim kulturama. Općinska komisija za procjenu šteta od prirodnih nesreća će već danas početi s obilaskom kako bi obaviti uvid.

"Toliko je štete da ne znamo šta prije raditi. Od jutros je gužva. Stradalo je sigurno 70 posto plastenika. Komisija će danas na teren. Dvije općine, Stari Grad Sarajevo i Brčko su se javili da pomognu, vidjet ćemo kako dalje", kaže za Agroklub, Muharem Agić, referent za prijem dokumentacije.

Općinski štab Civilne zaštite je u petak donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode. Preliminarna procjena je da se štete kreću na nivou 2-3 miliona KM. Uništeni su lokalni putevi, dva mosta, a značajna šteta je pričinjena na privrednim pogonima preduzeća i na poljoprivrednim gazdinstvima. Evidentirana je i šteta i na stočnom fondu. 

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti