Prnjavor na trećem mjestu prema proizvodnji mlijeka

13.06.2022. 13:47 / Izvor: SRNA
proizvodnja mlijeka

Opština Prnjavor je na trećem mjestu u Republici Srpskoj po količinama otkupljenog i predatog mlijeka i sa godišnjom proizvodnjom od oko 10 miliona litara, podaci su republičke Agencije za agrarna plaćanja.

Opština Prnjavor je na trećem mjestu u Republici Srpskoj po količinama otkupljenog i predatog mlijeka i sa godišnjom proizvodnjom od oko 10 miliona litara, podaci su republičke Agencije za agrarna plaćanja.

Jedan od najvećih proizvođača mlijeka sa područja opštine Prnjavor je Marko Babić iz Štrbaca.

Na Babićevoj farmi trenutno se nalazi 140 grla, od čega je 70 muznih krava. Dnevna proizvodnja mlijeka je oko 1.800 litara, odnosno oko 55.000 litara mjesečno isporuče Mliječnoj industriji 99 u Gradačcu.

Babić je istakao da mljekari zbog niskih otkupnih cijena trenutno gube po 20 feninga po litru mlijeka.

"Rješenje je u povećanju otkupne cijene koja bi trebala iznositi 95 feninga do 1.00 KM i da nas država i opština dodatno podrže sa barem pet feninga da bismo opstali", rekao je Babić Srni.

Mišo Vujić iz opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu rekao je Srni da je prošle godine u sektoru stočarstva najviše zahtjeva za podsticaje podneseno za muzna grla 172 zahtjeva, od čega je 160 pozitivno riješeno i za tu namjenu isplaćeno 149.634 KM budžetskih sredstava.

"Podsticaji za muzna grla se ostvaruju ukoliko poljoprivrednik ima pet ili više grla, a maksimalan iznos koji jedno gazdinstvo može ostvariti po ovom osnovu je 3.000 KM. U sistemu podsticaja na području opštine Prnjavor nalaze se 1.923 grla", precizirao je Vujić.

Farme koje posjeduju muzna grla raspoređene su u nekoliko grupa, a po brojnosti prednjače one sa šest do 10 grla kojih je ukupno 65 na području ove lokalne zajednice.

Ukupno 45 farmi je sa pet muznih grla, 46 u posjedu ima od 10 do 20 grla, dok šest poljoprivrednih gazdinstava ima od 20 do 50 grla.

"Sedam farmi ima registrovanih više od 50 muznih grla i sa ukupno 477 grla oni su i najveći proizvođači mlijeka u opštini Prnjavor", rekao je Vujić za Srnu.

On je istakao da je farma Jokić u Velikoj Ilovi, osim proizvodnje mlijeka, ušla i u projekat mini sirane i podsjetio da već nekoliko godina uspješno posluje i Sirana Milanković iz Palačkovaca koja od sitnih poljoprivrednih proizvođača dnevno otkupljuje oko 1.000 litara mlijeka.

"Opštini Prnjavor se početkom prošle godine obratilo Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske sa zahtjevom za gradnju mljekare u Poslovnoj zoni Vijaka. Mi smo rezervisali zamljište, za šta je u opštinskom budžetu planirano 40.000 KM", rekao je Vujić.

Sekretar Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Aleksandar Marić rekao je Srni da je prije dvije godine na osnovu urađene studije utvrđeno da se na tržištu BiH dnevno plasira ogromna količina sira i da postoji velika potreba za kvalitetnim domaćim proizvodima.

"Mljekaru će pokrenuti članovi udruženja koji će investirati u pogon, a očekujemo da to bude od 20 do 25 proizvođača mlijeka iz desetak opština", rekao je Marić.

On je dodao da su za ideju dobili podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i obećanje da će im za tu namjenu biti dodijeljeno oko 500.000 KM.

"Opština Prnjavor nam je takođe izašla u susret i rezervisala lokaciju. Upravo radimo na osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću čiji bi stopostotni vlasnici bili tih oko 25 ulagača, članova udruženja, a na jesen bi trebali predati zahtjev za dobijanje građevinske dozvole" , pojasnio je Marić.

On kaže da bi na početku prerada bila u manjem obimu, a da je plan da se za nekoliko godina dostigne kapacitet od 30.000 litara dnevno.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će Vlada izdvojiti dodatnih 7.430.000 KM za podršku mljekarskom sektoru. Uz navedena sredstva iz Kompenzacionog fonda, mljekarima će u ovoj godini biti isplaćeno 15 umjesto dosadašnjih 12 premija koje su redovno isplaćivane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti