Predstavljena unaprijeđena nagrada "Zvijezda turizma BIH"

17.06.2022. 09:08 / Izvor: Akta.ba
zvijeda turizma

Promocija "Zvijezde turizma BiH" i promocija poslovnih subjekata iz sektora turizma koji svoj posao obavljaju na najbolji način znači privlačenje turista i radne snage u ovaj sektor.

Turizam je veliki potencijal BiH i zahtijeva posebnu pažnju, a sistem nagrađivanja privrednih subjekata iz ovog sektora predviđen nagradom "Zvijezda turizma BiH" je nešto što domaći turizam stavlja na mapu i u regionu i šire, izjavila je danas generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot.

Pred početak predstavljanja ove nagrade u organizaciji privrednih komora Srpske i Federacije BiH /FBiH/ i USAID Turizam projekta u BiH, Kokotova je ukazala na veoma veoma lijepe prirodne resurse na ovim prostorima, banje, ruralni i adrenalinski turizam za koji imaju posebne potencijale, a ukazala je i na ponudu u pogledu hotelskog smještaja.

Ona je rekla novinarima da promocija "Zvijezde turizma BiH" i promocija poslovnih subjekata iz sektora turizma koji svoj posao obavljaju na najbolji način znači privlačenje turista i radne snage u ovaj sektor.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić rekao je da se ova nagrada dodjeljuje u 10 kategorija i da je do sada stiglo više od 40 prijava iz oba entiteta, a da će sredinom avgusta, kada budu zaključene prijave, komisija za dodjelu nagrada imati težak posao.

"Imaće zastupljen i kvalitet i kvantitet u svih 10 kategorija. Ova nagrada je i promocija za naš realni turistički sektor, ali je i na neki način podsticaj da krenemo u inovativnosti i kreativnosti u turizmu i dostignemo da izrazimo naše komparativne prednosti i dostignemo imidž", naveo je Šantić.

Projekt menadžer USAID-a u BiH Dobrila Vukmanović rekla je da je ova organizacija prepoznala turizam kao jedan od vodećih sektora i najvećih potencijala za privredni razvoj, podsjetivši da je u tom smislu prije dvije godine pokrenut projekat vezan za održivi razvoj turizma, vrijednosti 20 miliona dolara.

"Cilj je stvaranje novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Upravo aktivnost vezna za nagradu `Zvijezda turizma` poziva privredne subjekte iz sektora turizma da predlože nove ideje i kreiraju nove projekte koji će biti prepoznati na domaćim i ino-tržištu i kriteriji za ovu nagradu biće visoki", navela je Vukmanovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti